Problemen met dadingsovereenkomst bij ontslag


Omschrijving situatie

Paul is twee jaar in dienst als IT-manager als hij wordt ontslagen. Bij zijn ontslag wordt een dadingsovereenkomst opgesteld, daarin staat dat Paul een pro rata bonus krijgt uitbetaald.

Op het moment dat de Raad van Bestuur de bonussen besluit uit te keren, valt de bonus van Paul flink tegen. Alleen het gedeelte dat gelinkt wordt aan corporate objectieven (40%) wordt toegekend, slechts met een uitbetalingscoëfficiënt van 75%. Het gedeelte gelinkt aan individuele objectieven en prestaties (60%) wordt arbitrair op nul gezet, voor alle ex-werknemers die het bedrijf verlaten hebben. De uitbetaling bedraagt dan ook slechts 11.050 euro.

Volgens Paul is dit tegen de geest en letter van de dading. Paul meent recht te hebben op uitbetaling van 100% van de pro-rata bonus. Ook de redenering dat er gerechtelijke afstand is bij uitvoering van de dading gaat niet op. Want qua bonusbetaling is de dading niet naar behoren uitgevoerd.

Blijkbaar is er dus een interpretatiegeschil ontstaan tussen Paul en zijn ex-werkgever over de draagwijdte van de dading en met name over de bonus. Paul vraagt zich af of het zinvol is om de uitbetaling te eisen van de volledige pro-rata bonus (27.506 Euro) in plaat van de werkelijk uitbetaalde bonus (11.050 Euro)?

Ons advies

Is eenmaal een dading opgesteld dan kunnen partijen niet meer op hun afspraken terugkomen, de partijen zijn definitief gebonden aangezien een dading als doel heeft een geschil definitief te beëindigen. In dit geval lijkt er echter een geschil te zijn ontstaan over de uitleg van de inhoud van de dading en niet over het bestaan van de dading zelf. Vanwege het grote belang van Paul is ons advies is een ervaren arbeidsrecht advocaat in te schakelen.

Hoe werkt het?

Voor de consultatie zou de advocaat kunnen werken op basis van een uurtarief en eventueel met een vaste prijs.

Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.6

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.