Français: Avocat droit de la circulation

Advocaat verkeersrecht nodig? Bel OmniRecht meteen!

Op de openbare weg gelden de wetten van het Belgische Recht. Enkel zo kan de veiligheid van alle weggebruikers beschermd worden. Begaat u toch een verkeersovertreding? Raakte u betrokken bij een verkeersongeval of kreeg u een dagvaarding van de politierechtbank in de bus?

De advocaten van het OmniRecht-netwerk kennen blindelings hun weg als het gaat om verkeersstrafrecht. Voor waardevol advies kan u steunen op hun jarenlange expertise en als dat nodig is zorgen zij voor een waterdichte verdediging.

Voorbeelden strafzaken in verband met het verkeer

OmniRecht is het grootste netwerk van onafhankelijke advocaten in België. In het OnmiRecht-netwerk zitten dus aardig wat specialisten in verkeersrecht. Ze behandelen uiteenlopende dossiers die verband houden met het verkeer. Onder andere:

 • Rijden onder invloed
 • Joyriding
 • Zware snelheidsovertredingen
 • Gevaar op de weg veroorzaken
 • Terugvorderen rijbewijs

Onder verkeersmisdrijven vallen zowel overtredingen als wanbedrijven:

Verkeersovertredingen

Overtredingen zijn lichtere misdrijven en worden bestraft met een geldboete of een maximum gevangenisstraf van zeven dagen. Het is de politierechtbank die zich uitspreekt over overtredingen.

Bij verkeersovertredingen bestaan er vier categorieën:

1. Overtredingen van de eerste graad: bv. richtingsaanwijzers niet gebruiken
2. Overtredingen van de tweede graad: bv. rechts inhalen
3. Overtredingen van de derde graad: bv. door het rood rijden
4. Overtredingen van de vierde graad: bv. spookrijden

Bij de eerste drie categorieën is zowel een onmiddellijke inning van de verkeersboete, een minnelijke schikking als een dagvaarding mogelijk. Bij de vierde categorie zal u in de regel altijd een dagvaarding ontvangen. Dan doet u er goed aan u te laten bijstaan door een advocaat.

Wanbedrijf in het verkeer

Een wanbedrijf in het verkeer daarentegen is ernstiger van aard. Zo kunnen de gevangenisstraffen tot vijf jaar oplopen. Een goed voorbeeld van een wanbedrijf is vluchtmisdrijf. Normaal gezien behandelt de correctionele rechtbank dossiers van wanbedrijven.

Kan ik gedagvaard worden voor een verkeersovertreding?

Bij elke overtreding of misdrijf stelt de politie een proces-verbaal op. Het parket ontvangt dit proces-verbaal, waarop de Procureur des Konings voor een minnelijke schikking kiest of uw zaak doorverwijst naar de politierechtbank.

Bij lichtere verkeersovertredingen kan de politie ook een onmiddellijke inning van de verkeersboete voorstellen. Voor zware overtredingen ontvangt u sowieso een dagvaarding. In dat geval raden wij u aan om een advocaat in te schakelen.

In het OmniRecht-netwerk zijn talloze advocaten aangesloten die gespecialiseerd zijn in verkeersmisdrijven. Zij staan u bij met raad en daad, behartigen uw belangen op een professionele manier en helpen u van het begin tot het einde van uw proces.

Vertrouw op de verkeerspecialisten van OmniRecht

Reed u door het rood? Werd u aangehouden door de politie voor het rijden onder invloed? Raakte u betrokken bij een zwaar verkeersongeval? De strafrecht advocaten van OmniRecht staan voor u klaar met wijze raad en kunnen u dankzij hun ruime ervaring in het verkeersrecht op een optimale manier bijstaan.

Voor vrijblijvend eerstelijnsadvies kan u gerust contact opnemen met onze OmniRecht Intakebalie via het contactformulier in de rechterkolom, bel voor dringende hulp op 03 808 5229. Dat kan 24 uur op 24, 7 dagen op 7!

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

OmniRecht helpt u verder
 • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom OmniRecht?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.7

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

  Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.