OmniRecht heeft 12 advocaten gespecialiseerd in ondernemingsrecht.
Bescherm jezelf met concurrentiebedingen? OmniRecht helpt
Geen enkele werkgever wil dat (ex-)werknemers op een slinkse manier als concurrenten opduiken of klantgegevens en bedrijfsgeheimen doorspelen aan andere bedrijven. Het behoeft geen betoog dat zoiets erg nadelig kan zijn voor u als werkgever en ondernemer. Een concurrentiebeding kan uw positie gelukkig beschermen.
Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding is een bepaling in een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarbij de werknemer zich ertoe verbindt niet te concurreren met de werkgever, noch arbeidsrelaties aan te gaan met concurrenten van de werkgever.
Concurrentiebedingen kunnen bij aanvang in de arbeidsovereenkomst opgenomen worden of ze kunnen na het ontslag van de werknemer afgesloten worden.
Een advocaat kan voor u een correct en rechtsgeldig concurrentiegeding opstellen.
Welke beperkingen kan het beding omvatten?
De beperkingen die in een concurrentiebeding worden opgenomen, staan niet vast. Het kan gaan over de werkzaamheden, arbeidsrelaties, informatie, enz… Enkele voorbeelden zijn:
- De werknemer mag na het ontslag voor een bepaalde tijd niet werkzaam zijn in dezelfde sector
- Na beëindiging van de overeenkomst mag de werknemer niet bij een concurrent aan de slag (voor een bepaalde duur)
- De werknemer mag niet als zelfstandige voor (bepaalde) klanten van de werkgever beginnen werken
Wat zijn de voorwaarden voor een geldig concurrentiebeding?
- Een concurrentiebeding kan enkel worden opgesteld voor werknemers met een brutojaarloon hoger dan 33.472 euro
- Het moet schriftelijk vastgelegd zijn
- Het moet beperkt zijn tot een gebied waar concurrentie kan plaatsvinden (niet groter dan België)
- Maximaal een jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst
- Het moet betrekking hebben op gelijkaardige activiteiten
- De werkgever betaalt een eenmalige niet-concurrentievergoeding
Laat u als werkgever bijstaan door een advocaat
Wilt u als ondernemer uw marktpositie beschermen met een concurrentiebeding? Vraag gerust hulp aan een OmniRecht advocaat voor het opstellen van geldige concurrentiebedingen.
Ook als u vragen hebt over een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst staat het OmniRecht-platform voor u klaar. Onze ervaren advocaten beschikken over de expertise en kennis om uw rechten als ondernemer optimaal te beschermen.
Wat bij de schending van een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding zorgt ervoor dat werknemers na afloop van een arbeidsovereenkomst wettelijk gezien geen soortgelijke activiteiten kunnen uitoefenen. Het voorkomt dat hij/zij op die manier de onderneming van de werkgever economische schade berokkent.
Helaas neemt niet iedereen het zo nauw met de wet. Dat kan erg vervelend zijn voor u.
U kunt in actie komen met behulp van een advocaat. Die kan bij de rechter bekomen dat de werknemer onder dreiging van een dwangsom verplicht wordt om zich alsnog aan het beding te houden.
Naargelang de ernst van de schending is het ook mogelijk om een schadevergoeding te eisen van de ex-werknemer. Zorg er altijd voor dat het ontslag volgens de regels verloopt, anders wordt het concurrentiebeding als ongeldig verklaard.
Uw rechten en plichten
Wil u precies weten wat uw rechten en plichten zijn in verband met een concurrentiebeding? Vraag hulp aan een advocaat op het OmniRecht-platform. Naast de expertise van het grootste advocatenplatform van het land, biedt OmniRecht transparante tarieven en duidelijke afspraken.
Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met onze OmniRecht Intakebalie via het contactformulier in de rechterkolom. Dringend hulp nodig? Bel ons tijdens de kantooruren op het nummer 03 808 5229.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 66 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Na een hete zomer, wat met de nazomer?
Tijdens de lockdown-periode werden door de wetgever diverse maatregelen uitgevaardigd ter ondersteuning van de financiële draagkracht van ondernemers. Gaande van overbruggingsrechten naar uitstel van betaling op kapitaalonderdelen van financiële producten, verdaging van de voldoening van de fiscale en parafiscale verplichtingen, …
Lees meer..