OmniRecht heeft 13 advocaten gespecialiseerd in ondernemingsrecht.
Juridische hulp nodig omtrent vrijwillige en gerechtelijke vereffeningen?
Als een vennootschap besluit om zich te ontbinden, moeten alle schulden (passiva) vereffend worden en alle bezittingen(activa) van de vennootschap moeten te gelde gemaakt worden. Dat is de vereffening. Als er op het einde nog geld overblijft, wordt dit onder de vennoten verdeeld. De vereffenaar is een soort inspecteur, aangeduid om het verloop van de ontbinding en vereffening nauwgezet te volgen.
De vereffening houdt dus twee zaken in :
1. Het te gelde maken van alle bezittingen (kantoormeubels, bedrijfspand, machines…) (actief)
2. Het betalen van de schulden (passief)
Een vereffening kan ofwel vrijwillig gebeuren omdat de vennoten niet langer willen samenwerken en de vennootschap stopzetten. Of gerechtelijk wanneer de rechtbank besluit dat de vennootschap moet ophouden.
Het is raadzaam om u in elk van deze gevallen te laten bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Als het grootste advocatenplatform van het land hebben wij bij OmniRecht altijd de meest geschikte advocaat voor uw situatie.
Vrijwillige vereffening
Bij een vrijwillige ontbinding en vereffening wil de vennootschap er zelf mee stoppen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn zoals herstructureringen, meningsverschillen tussen aandeelhouders en vennoten, slechte economische vooruitzichten, enz…
Om de vereffening te regelen moet de vennootschap een vereffenaar aanstellen die erkend wordt door de Rechtbank van Koophandel. De vereffenaar kan in het geval van vrijwillige vereffening een externe persoon zijn (bv. advocaat), of een bestuurder of zaakvoerder. Nadat deze vereffenaar de eindrekeningen voorlegt aan de rechtbank kan de vereffening afgesloten worden.
Bij een vrijwillige ontbinding moet uw onderneming volgende stappen nemen:
- Het bestuursorgaan maakt een verslag op waarin staat waarom de ontbinding wenselijk is, hierbij moet een staat van actief en passief worden toegevoegd
- Die staat moet gecontroleerd worden door een bedrijfsrevisor of commissaris, die op zijn beurt een verslag maakt
- De vennoten of aandeelhouders moeten zich tijdens een buitengewone algemene vergadering uitspreken over de ontbinding (=authentieke akte) en een vereffenaar aanstellen
- De Rechtbank van Koophandel keurt de vereffenaar
- Indien goedgekeurd, stuurt de notaris het dossier door naar de griffier
- De invereffeningstelling wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en de ontbinding wordt gemeld aan het KBO
- De vermelding “in vereffening” moet nu op alle documenten worden vermeld
Soms is het mogelijk om een vereenvoudigde vereffeningsprocedure of ‘turboliquidatie’ te doorlopen. Dit kan enkel als
- er geen schulden zijn
- er geen vereffenaar werd aangeduid
- alle aandeelhouders of vennoten aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn
- de vennoten zelf het resterende actief overnemen
Een vereffening is – zelfs in zijn vereenvoudigde vorm – een complexe procedure. Roep daarom best de hulp in van een ervaren advocaat. Hij zal zorgen dat alle nodige documenten correct worden opgesteld en verzameld, zal ook in uw naam aan de onderhandelingstafel plaatsnemen en zal het contact met de rechtbank op zich nemen.
Gerechtelijke vereffening
Bij een vonnis kan de rechtbank besluiten dat een vennootschap moet ontbonden worden. Dit kan op vraag van een vennoot of een andere belanghebbende gebeuren. Ook de Procureur des Konings kan vragen om een vennootschap te ontbinden (hij doet dat bv. wanneer de vennootschap al te lang geen jaarrekening heeft neergelegd).
Bij gerechtelijke vereffening stelt de rechtbank een vereffenaar aan. Bij een gerechtelijke vereffening zal de vereffenaar meestal een advocaat of deskundige zijn. Een gerechtsdeurwaarder zal de vennootschap van die keuze inlichten.
Als de vereffening werd afgerond bestaat de vennootschap nog vijf jaar lang als een passieve rechtspersoon. Dit om schuldeisers de kans te geven om zich alsnog tot de vereffenaar te richten.
Laat u bijstaan door een juridisch expert
De ontbinding en vereffening van een vennootschap is ingewikkeld en kan soms lang aanslepen. Om tijd en kosten te besparen kan de expertise van een ervaren juridisch partner steeds van pas komen. Ook kan een deskundig advocaat als vereffenaar aangesteld worden.
De advocaten van het OmniRecht-platform staan voor u klaar met advies en oplossingen op maat.
Aarzel niet om de OmniRecht Intakebalie te contacteren voor vrijblijvend eerstelijnsadvies via het contactformulier in de rechterkolom. Dringend hulp nodig? Bel ons tijdens de kantooruren op het nummer 03 808 5229.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Na een hete zomer, wat met de nazomer?
Tijdens de lockdown-periode werden door de wetgever diverse maatregelen uitgevaardigd ter ondersteuning van de financiële draagkracht van ondernemers. Gaande van overbruggingsrechten naar uitstel van betaling op kapitaalonderdelen van financiële producten, verdaging van de voldoening van de fiscale en parafiscale verplichtingen, …
Lees meer..