Incasso

Hulp nodig omtrent een incasso? Aan ondernemen is helaas altijd risico verbonden. Hoe betrouwbaar uw bedrijf ook is, hoe kwaliteitsvol uw diensten of producten ook zijn, hoe strikt u de afgesproken levertermijn ook naleeft, u zal altijd klanten hebben die veel te laat of niet betalen.

België is Europees bij de koplopers op het vlak van achterstallige betalingen. Het hoeft geen betoog dat wanbetalers vooral bij voor kleine en middelgrote ondernemingen financiële problemen kunnen veroorzaken.

Een debiteur die u aan het lijntje houdt en zelfs niet op aangetekende brieven reageert, betaalt plots netjes zijn rekening wanneer een incassoadvocaat dreigt met een procedure.

OmniRecht brengt u in contact met de beste advocaat voor uw situatie. Samen kunt u op zoek gaan naar een duurzame oplossing. Neem gerust vrijblijvend contact op met de OmniRecht intakebalie. Dat kan via een contactformulier of via WhatsApp op het nummer 0468 59 20 89 of telefonisch op 03 808 52 29.

Minnelijke invordering

Een incasso zaak voor de rechter brengen kan veel geld en tijd kosten. In de meeste gevallen zal een incassoadvocaat proberen om eerst tot een minnelijke schikking te komen. Bij een minnelijke invordering wordt de tussenkomst van een rechter vermeden.

Gerechtelijke aanmaning

De advocaat stuurt dus aanmaningen, stelt betalingsregelingen op en contacteert de schuldenaar telefonisch. In tegenstelling tot incasso bureaus stuurt uw incassoadvocaat een officiële gerechtelijke aanmaning. Deze aanmaning onder dreiging van een gerechtelijke procedure blijkt meestal voldoende effect te hebben om de debiteur te doen betalen.

De debiteur kan ook een verweer terugsturen. Dat wil zeggen dat hij een brief opstuurt waarin hij onderbouwt waarom hij het niet eens is met de vordering. Uw advocaat kan inschatten of dit gegrond is en voorziet u van juridisch advies.

Wat als de debiteur niet kan betalen?

Soms is de debiteur niet in staat om de schuld in één keer af te betalen. In dat geval kan u samen met uw incassoadvocaat een afbetalingsplan opstellen, als u daar zelf mee akkoord gaat. Als een minnelijke schikking onmogelijk blijkt, kan u in overleg met uw advocaat beslissen om tot een gerechtelijke procedure over te gaan.

Een gespecialiseerde incasso advocaat op het OmniRecht-platform kan u duidelijk adviseren of een rechtszaak al dan niet raadzaam is.

Maak komaf met wanbetalers

Ondernemingen die met wanbetalers te maken hebben, raden we aan zo snel mogelijk maar volledig vrijblijvend contact op te nemen met onze intakebalie.

OmniRecht biedt de expertise van het grootste juridische platform van België. De juristen van onze intakebalie luisteren naar uw situatie en bespreken samen met u de mogelijkheden of brengen u in contact met een incasso advocaat uit uw regio.

Neem contact op met onze OmniRecht Intakebalie via Whatsapp op 0468 59 20 89  of via het contactformulier in de rechterkolom. Voor dringende hulp kan u ons tijdens de kantooruren bellen op het nummer 03 808 52 29.

De haalbaarheid van vordering evalueren

Soms leveren de pogingen om tot een minnelijke schikking te komen niets op. In dat geval kan u beslissen om een gerechtelijke procedure te starten. Samen met uw incasso advocaat evalueert u eerst de haalbaarheid van de vordering en bekijkt u of alle extra aangerekende kosten gerechtigd zijn. Alle bewijsstukken worden in dat geval verzameld.

De volgende bewijsstukken zijn belangrijk:

  • een kopie van de afspraken, bijvoorbeeld een handelsovereenkomst, dat kan ook een e-mailbericht of brief zijn
  • een kopie van de facturen
  • een lijst met uw algemene voorwaarden
  • een bewijs van levering
  • een kopie van uw aanmaningen

Het is erg belangrijk dat u volledig in uw recht bent bij de invordering, omdat een gerechtelijke procedure duur kan uitdraaien. Wanneer de rechter uw vordering als onterecht beschouwt, draait u immers op voor de procedurekosten.

Een incasso advocaat adviseert u op de best mogelijke manier. Contacteer OmniRecht voor vrijblijvend eerstelijnsadvies via Whatsapp op 0468 59 20 89  of via het contactformulier in de rechterkolom.

Dringend hulp nodig? U kan ons ook bellen op het nummer 03 808 52 29 ook ’s avonds en in het weekend.

Dagvaarding incasso

Als de beslissing werd genomen om te gaan procederen, zal uw advocaat een dagvaarding opstellen. Dit is het juridische verzoekschrift dat door een deurwaarder aan de debiteur wordt uitgereikt. In deze dagvaarding staan beschreven:

  • de vordering
  • het tijdstip en plaats van de zitting bij de rechter

Het is nu aan de debiteur om hierop te reageren. Doet hij dit niet, dan wordt hij ‘bij verstek’ veroordeeld. Dat wil zeggen dat hij de zaak automatisch verliest, wanneer hij niet binnen een bepaalde periode reageert.

Nadat de schuldenaar werd gedagvaard, wordt de zaak dus aan de rechter overgelaten. De rechter spreekt dan een vonnis uit. Indien de rechtbank besluit dat de vordering ongegrond is, staat de schuldeiser in voor alle gerechtelijke kosten. Soms oordeelt de rechtbank dat zowel de crediteur als debiteur schuld treffen, en dan moeten ze samen instaan voor de kosten.

Betekening van het vonnis en bevel tot betalen

De rechter spreekt een vonnis uit. Eens uw advocaat op de hoogte is van dit vonnis, zal hij de debiteur een brief sturen waarin hij op een kordate manier vraagt om dit vonnis na te komen en tot de betaling over te gaan. De kosten van de gerechtsdeurwaarder en de betaalde rechten aan de griffie worden hier ook bijgerekend.

Als de debiteur de veroordeling echter nog niet nakomt dan komt de gerechtsdeurwaarder in het spel. De gerechtsdeurwaarder ‘betekent’ het vonnis. Dit houdt in dat de gerechtsdeurwaarder de debiteur officiële op de hoogte brengt van het vonnis op de hoogte wordt gebracht door de gerechtsdeurwaarder.

Na deze betekening kan de schuldenaar alsnog beroep of verzet instellen.

Bewarend en uitvoerend beslag incasso

Als de termijn (meestal 1 maand) voor beroep of verzet verstreken is, kan uw advocaat de opdracht geven aan een gerechtsdeurwaarder om beslag te leggen op

  • de roerende goederen: inboedel en voertuigen (behalve de levensnoodzakelijke goederen)
  • het deel van de inkomsten dat vatbaar is voor beslag
  • de onroerende goederen: de grond en de gebouwen erop

Bij een ‘bewarend beslag’ kan de inboedel nog gebruikt worden door de schuldenaar, maar mag hij niets verkopen of wegschenken. Bij een ‘uitvoerend beslag’ zal de inboedel effectief verkocht worden om de schulden aan de crediteur te betalen.

Uw incasso advocaat kan de gerechtsdeurwaarder de opdracht geven om

  • de werkgevers op te sporen om beslag te leggen op een deel van de inkomsten
  • na te gaan of de schuldenaar ingeschreven voertuigen heeft
  • na te gaan of de schuldenaar bankrekeningen heeft
  • onroerende goederen op te sporen
  • advies te geven over de waarde van de roerende goederen waar beslag op kan worden gelegd.
  • de goederen te inventariseren.
  • vorderingen van de debiteur op te sporen, zoals facturen, erfenissen, teruggave van belastingen.

De gerechtsdeurwaarder treedt op onder het toezicht van de beslagrechter. De deurwaarder zal de woning of het pand van de schuldenaar betreden en beslag leggen op de goederen die het bedrag van de schuld kunnen dekken. De deurwaarder moet volgens zijn eigen gezond verstand en ervaring de waarde van de goederen kunnen inschatten. Als schuldeiser hebt u de vrije keuze over de goederen die u wil ‘uitwinnen’.

Wat als de debiteur niet thuis is of weigert om de deurwaarder binnen te laten?

De schuldenaar heeft intussen al een paar kansen gekregen van de gerechtsdeurwaarder om te betalen of een betalingsplan op te stellen. Is dit niet gebeurd, dan is de gerechtsdeurwaarder gemachtigd om toegang te verkrijgen tot de woning om een inventaris op te maken van alle goederen. Hij heeft zelfs het recht om gesloten meubels te openen om te kijken wat erin zit. Als de debiteur niet meewerkt kunnen de politie en een slotenmaker erbij betrokken worden om de deurwaarder toegang te geven tot het bedrijfspand of de woning.

Wat als beslag onmogelijk is?

Jammer genoeg kan het ook voorvallen dat een beslag onmogelijk is, bijvoorbeeld omdat de schuldenaar spoorloos is of onvermogend blijkt te zijn. In dat geval zullen de kosten van het beslag en de andere gemaakte gerechtskosten door u als schuldeiser betaald worden. U kunt deze kosten echter gedurende tien jaar lang verhalen. Omdat de schuld na tien jaar verjaard is, betaalt u uiteindelijk niets.

Oplading en verkoop van goederen incasso

  • De verkoop van de goederen waarop beslag werd gelegd, vind plaats ongeveer een maand na het inventariseren.
  • Enkele dagen voor de verkoop vindt meestal de oplading plaats.
  • Ten laatste drie dagen voor de verkoop heeft de schuldenaar nog de kans om betaalbewijzen te bezorgen.

Indien dit niet gebeurt, gaat de executieverkoop gewoon door en wordt de opbrengst ervan gebruikt om de schuld te betalen. Het is aan de schuldenaar om dit niet zo ver te laten komen.

De schuldenaar kan de in beslag genomen goederen nog in der minne verkopen, indien dit binnen de tien dagen na de inbeslagname gebeurt. U als schuldeiser moet hier wel mee akkoord gaan.

Neem geen risico’s

Incasso zaken zijn ernstige zaken die verrijkende gevolgen hebben. Het is uiterst belangrijk om van in het begin correct te handelen. Als dat niet gebeurt kunnen de kosten hoog oplopen, zowel voor schuldeiser als voor debiteur.

Bent u een schuldeiser en wacht u op een achterstallige betaling?

Heeft u onafbetaalde schulden die u niet kan of wil betalen om goede redenen?

Twijfel niet langer en schakel de hulp van een incasso advocaat in. Zij zorgen ervoor dat uw rechten op de best mogelijke manier beschermd worden en dat de financiële schade – of u nu debiteur of schuldeiser bent – tot een minimum beperkt blijft.

Neem daarom vandaag nog contact op met de OmniRecht intakebalie voor juridisch advies via Whatsapp op 0468 59 20 89  of via het contactformulier in de rechterkolom. Bij dringende vragen kan u ons tijdens de kantooruren ook bellen op het nummer 03 808 52 29.

OmniRecht is het grootste juridische platform van België en met het OmniRecht-kwaliteitslabel garanderen we kwalitatieve juridische hulp door ervaren advocaten.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 63 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook 's avonds en in het weekend
    • OmniRecht kwaliteitslabel

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in België

      Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

      8.1

    OmniRecht helpt u verder
    • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
    • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
    • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
    Bel met de intakebalie
    03 808 5229
    Beschikbaar vanaf
    Neem contact op
    Stel uw vraag via WhatsApp
    0468 59 20 89

    De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

    Maandag
    Dinsdag
    Woensdag
    Donderdag
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    Vrijdag
    Zaterdag
    Zondag
    Feestdagen
    08:00-18:00 uur
    09:00-17:00 uur
    12:00-16:00 uur
    Gesloten

    Stel uw vraag

    "*" geeft vereiste velden aan

    Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
    Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
      Hidden
      Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
      Zo kan het dus ook

      Waarom OmniRecht?

      Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

      Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

      • 7 dagen per week bereikbaar

        Ook 's avonds en in het weekend
      • OmniRecht kwaliteitslabel

        Uw garantie voor service en kwaliteit
      • Juridische hulp in elke situatie

        Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
      • Overal in België

        Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
      • Als beste beoordeeld

        Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
        8.1

      Over ons

      Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

      Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

      Er zijn advocaten gevonden.

      Klik hier voor de resultaten.