OmniRecht heeft 13 advocaten gespecialiseerd in ondernemingsrecht.
Juridisch advies over consumentenkrediet nodig? Bel direct
Banken geven consumenten de mogelijkheid om hun dromen na te jagen. Een nieuwe bedrijfswagen nodig? Organiseert u een evenement? Zijn de computers aan vervanging toe? De bank of andere kredietgever helpt aan de hand van een lening. Daar hangen natuurlijk ook de nodige voorwaarden en intresten aan vast.
Wat is consumentenkrediet precies?
Consumentenkrediet is elk soort krediet dat wordt aangegaan om iets anders dan vastgoed te kunnen aanschaffen. U kan bijvoorbeeld krediet aangaan om verbouwingen, nieuwe apparatuur of een evenement te financieren.
Dankzij consumentenkrediet kunnen consumenten soepeler met hun budget omgaan. Het consumentenkrediet wordt strikt geregeld door de wet.
Verschillende vormen van consumentenkrediet
- Kredietopening: Dit is een soort van geoorloofde debetstand op uw rekening. Alhoewel u op die manier in het ‘rood’ mag staan, moeten de intresten van deze kredietopening periodiek terugbetaald worden
- Verkoop op afbetaling: Hier gaat het om een product of concrete dienst die u in meerdere stortingen kan terugbetalen
- Lening op afbetaling: U krijgt een geldsom ter beschikking. De lening wordt voor een bepaalde duur afgesloten en moet via vaste periodieke stortingen worden terugbetaald
- Financieringshuur of leasing: Hier kan u een bepaald goed (bv. een auto) voor een bepaalde duur huren. Na de huurperiode kan u het goed desgewenst aanschaffen voor een prijs die voorheen werd overeengekomen
De maximumtermijn voor terugbetaling is steeds beperkt naargelang het ontleende bedrag.
Rechten en plichten
De kredietgever verplicht zich ertoe informatie te verzamelen over uw financiële situatie. Volgens die informatie kan hij oordelen of u het geleende bedrag zal kunnen terugbetalen. Deze informatie kan gaan over:
- Uw inkomsten
- Kinderen ten laste
- Burgerlijke staat
- Eigendommen
- Uw lasten
- Andere kredieten
Hierbij doen uw religie, ras, geaardheid, of politieke activiteiten bijvoorbeeld helemaal niet ter zake.
Ook moet de kredietgever de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank van België verplicht raadplegen.
Als de kredietgever van mening is dat u de lening niet of moeilijk kan terugbetalen, moet hij u die weigeren. Hij moet meedelen welke verschillende databanken hij raadpleegde.
Krijgt u een lening, dan zal u eerst een document met als naam ‘Europese Standaardinformatie inzake consumentenkrediet’ of ‘SECCI’ ontvangen.
Wanneer er in de Centrale voor kredieten aan particulieren wanbetalingen op uw naam geregistreerd staan, kan u geen nieuwe consumentenkredietovereenkomst sluiten. Als de schulden minder dan 1000 euro bedragen, kan u slechts opnieuw krediet krijgen als er een bijzondere motivering in het kredietdossier staat. Een advocaat kan u hierbij helpen.
Moeite om krediet te krijgen of een lening af te betalen?
Vermoed u fouten in de overeenkomst? Twijfel niet langer en vraag advies aan een juridische partner. De advocaten van Omnirecht staan voor u klaar en zoeken aan de hand van hun ervaring en expertise naar duurzame oplossingen.
Voor vrijblijvend eerstelijnsadvies kan u steeds onze intakebalie contacteren via het contactformulier in de rechterkolom. Bel ons voor dringende hulp tijdens de kantooruren op het nummer 03 808 5229.
Met ruim 80 onafhankelijke advocaten of kantoren op ons platform, kunnen wij uw casus altijd doorspelen aan de meest geschikte advocaat uit uw regio met de juiste expertise.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Na een hete zomer, wat met de nazomer?
Tijdens de lockdown-periode werden door de wetgever diverse maatregelen uitgevaardigd ter ondersteuning van de financiële draagkracht van ondernemers. Gaande van overbruggingsrechten naar uitstel van betaling op kapitaalonderdelen van financiële producten, verdaging van de voldoening van de fiscale en parafiscale verplichtingen, …
Lees meer..