Wat de natuur schaadt, benadeelt ook rechtstreeks of onrechtstreeks mens en dier. Om die reden worden milieu-inbreuken en milieumisdrijven aan banden gelegd en bestraft. Milieumisdrijven vallen onder het strafrecht.
Wat is het verschil tussen een milieu-inbreuk en een milieumisdrijf?
Milieu-inbreuken zijn schendingen van milieuregels die op zich weinig impact hebben op mens en milieu. In vele gevallen gaat het om puur administratieve verplichtingen. Milieu-inbreuken worden niet via het strafrecht behandeld. Ze worden met een exclusieve bestuurlijke geldboete bestraft.
Milieumisdrijven daarentegen zijn ernstigere schendingen van het milieu. Hiertoe behoren ook alle vormen van milieucriminaliteit.
Enkele voorbeelden van milieumisdrijven:
- Onrechtmatig bestrijdingsmiddelen gebruiken
- Sluikstorten
- Bodemverontreiniging
- Verontreiniging van oppervlaktewater
- Delicten met betrekking tot de landbouw en de visserij
- Grondwater oppompen zonder vergunning
- Illegaal asbest verwijderen
- Dieren stropen
- Illegaal lozen op zee
Wat zijn de straffen voor een milieumisdrijf?
Werd u betrapt op het plegen van een milieumisdrijf? U kan zich dan waarschijnlijk aan een confrontatie met het gerecht verwachten.
Voor milieumisdrijven wordt een proces-verbaal opgesteld. Of u al dan niet gedagvaard wordt, ligt in handen van de Procureur des Konings. Die kan uw zaak doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. Dan wacht u ofwel een minnelijke schikking, een geldboete en/of een gevangenisstraf.
Ook kan de Procureur beslissen om het misdrijf niet strafrechtelijk te behandelen. In dat geval wordt het dossier overgemaakt aan de afdeling handhaving en komt u ervan af met een bestuurlijke geldboete.
Wat moet u doen?
Pleegde iemand een milieumisdrijf op uw eigendom? Kreeg u een dagvaarding in de bus voor bodemverontreiniging? Vermoed u onterecht beschuldigd te worden van een milieumisdrijf?
In al die gevallen raden wij u aan om een advocaat te raadplegen alvorens ondoordachte stappen te ondernemen die in uw nadeel kunnen uitkeren. De ervaren advocaten van het OmniRecht-netwerk hebben ruime ervaring met milieumisdrijven. Ze zullen uw rechten dan ook optimaal verdedigen, schuldig of niet.
De beste advocaat voor uw casus
Contacteer de OmniRecht intakebalie voor vrijblijvend eerstelijnsadvies via het contactformulier in de rechterkolom. Voor dringende hulp kan u ons tijdens de kantooruren bellen op het nummer 03 808 5229.
Nadat de juristen van onze intakebalie naar uw casus hebben geluisterd en u inzicht hebben gegeven in uw kansen en de juridische oplossingen brengen zij u desgewenst in contact met de beste advocaat voor uw situatie.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 66 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.