Gedagvaard voor de politierechtbank? Een advocaat: beter vroeg dan laat

14.12.2020

Al teveel worden zittingen van de politierechtbank gevuld met personen die ervoor hebben gekozen zichzelf te verdedigen.

Rechtsbijstand

Dit terwijl slechts een fractie van deze personen werd gedagvaard ingevolge het niet beschikken over een geldig verzekeringsbewijs. Diegenen die wel verzekerd zijn, beschikken nagenoeg allemaal over een polis rechtsbijstand, hetgeen impliceert dat de ereloon- en kostenstaat van de advocaat integraal door de rechtsbijstandsverzekeraar ten laste wordt genomen.

Nu de polis rechtsbijstand vervat ligt in de verzekeringspremie en U aldus beroep kunt doen op een kosteloze juridische verdediging. Waarom zien wij dan nog zovelen die zich moederziel alleen, zonder enige juridische kennis, wagen voor de politierechtbank?

Het antwoord is tweeledig

Nu de optie “rechtsbijstand” nagenoeg automatisch wordt aangeboden in een verzekeringspolis wordt deze wellicht door de verzekeraar niet al teveel belicht. Als U niet weet waar U recht op heeft, zal U dit recht niet uitoefenen. Dit is dan weer een kost uitgespaard voor de verzekeraar, U benut immers niet waarvoor U betaalt. Daarnaast kan de drempel voor het aanzoeken van een advocaat door sommigen als te hoog worden ervaren. Of: veelal onderschat U de tenlasteleggingen en gaat U er van uit “dat U het even goed kan uitleggen als een advocaat”. Vooreerst is de situatie waar de advocaat op zijn formele onbereikbare ivoren toren zat een premisse van lang vervlogen tijden. Inmiddels staat de advocaat zeer dicht bij de cliënt teneinde een optimale werkrelatie en vertrouwen te kunnen opbouwen.

Juridische kennis

Daarnaast moeten wij er helaas met lede ogen op toezien hoe vele mensen zich aan de galg praten opzichten de rechter. Een juridische kennis is immers onontbeerlijk om in een degelijke strafrechtelijke verdediging te kunnen voorzien.

Als beklaagde dient U te weten dat er een verschil is tussen dronkenschap en alcoholintoxicatie. Niet alleen naar strafmaat toe, maar ook zeker naar de burgerrechtelijke gevolgen toe (regres).

Als beklaagde dient U te weten dat er een verschil is tussen de tenlastelegging vluchtmisdrijf en het niet ter plaatse blijven.

Als beklaagde dient U na te gaan of Uw snelheidsovertreding wel door een geijkt toestel werd vastgelegd. Bij gebreke waaraan er hoogstens nog sprake kan zijn van een onaangepaste snelheid, een grijze zone dus. Enz. enz.

Slotbepaling

Met andere woorden, ontvangt U een dagvaarding in de bus voor een politierechtbank: neem contact op met Uw verzekeraar, verzekeringsmakelaar of advocaat en laat U deskundig bijstaan.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wat is er veranderd aan het strafrecht in 2022?

06.07.2022
Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  9.4

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.