Wat is er veranderd aan het strafrecht in 2022?

06.07.2022

Het seksueel strafrecht heeft betrekking op de wetten die afwijkend seksueel gedrag bestraffen en verbieden. Wat veranderde er dan precies? En waarom was die verandering nodig ? In dit artikel gaan we er graag dieper op in.

Wat houdt het strafrecht in?

Het strafrecht bestaat om mensen die een strafbaar feit begaan op basis van vastgelegde wetten en regels te bestraffen. In het strafrecht bestaan er verschillende strafbare feiten. Zo worden misdrijven waaronder openbare zedenschennis, prostitutie, verkrachting en aanranding van de eerbaarheid bestraft op grond van wetten die vastliggen in het seksueel strafrecht.

Waarom een hervorming van het seksueel strafrecht?

De wetgever streefde naar een hervorming van het seksueel strafrecht om seksueel geweld te verminderen om verkrachting , aantasting seksuele integriteit strenger te veroordelen .

Naast nieuwe wetten rond verkrachting, aantasting seksuele integriteit , voyeurisme en niet- consuele verspreiding van seksuele getinte beelden en opnames , heeft men de regels met betrekking tot sekswerk en reclame van prostitutie herbekeken.

Het nieuw strafrecht in 2022

Het nieuw strafrecht omvat nieuwe regels rond toestemming bij een seksuele handeling. Iemand jonger dan 16 jaar kan bijvoorbeeld geen toestemming geven bij een seksuele handeling , wordt juister omschreven in de nieuwe wet .

Er zijn ook nieuwe strafbepalingen aangaande

  • AANRANDING EERBAARHEID wordt AANTASTING SEKSUELE INTEGRITEIT,
  • VOYEURISME ,
  • NIET-CONSUELE VERSPREIDING VAN SEKSUEEL GETINTE BEELDEN EN OPNAMES

Daarnaast werd beslist dat sekswerk enkel legaal is voor zelfstandige sekswerkers. Men zal ook strenger veroordelen bij misbruik van prostitutie.

Goed om weten : Het nieuwe strafrecht en de nieuwe strafbepalingen zijn in principe ENKEL van toepassing op feiten die gepleegd worden na 1 juni 2022.

AANTASTING VAN DE SEKSUELE INTREGITIET – vroeger aanranding eerbaarheid, kent een nieuwe ruime definitie :

Het stellen van een seksuele handeling op een persoon die daar niet in toestemt , al dan niet met behulp van een derde persoon die daar niet in toestemt , dan wel het laten stellen van en seksuele handeling door een persoon die daar niet in toestemt ( nieuw art 417/7 , eerste lid van SW ). Bijvoorbeeld iemand getuige doen zijn van seksueel misbruik of seksuele handelingen , zonder dat hij of zij deelneemt , is strafbaar .

Verdubbeling van de maximumstraf voor verkrachting

De meest opvallende nieuwe maatregelen zijn die rond verkrachting. Zo werd de definitie van verkrachting in het nieuw seksueel strafrecht aangepast. , zeg maar verder verstrengt . Men heeft het nu over verkrachting wanneer de penetratie gedeeltelijk plaatsvond, in plaats van volledig, zoals dat in het verleden was. Bovendien omvat het nieuwe strafrecht een verdubbeling van de maximumstraf voor verkrachting.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Valselijk beschuldigd van zedenfeiten; wat nu?

21.06.2021
Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.