Uitblijven betaling

Wordt u pas heel laat of niet betaald? Zorg dat dit verandert!

Onbetaalde facturen kunnen voor een bedrijf grote gevolgen hebben. Maar wat moet u doen als er niet wordt betaald? Een ervaren advocaat van OmniRecht kan de tegenpartij in gebreke stellen en zo nodig verdere juridische stappen ondernemen. Uitblijven betaling valt onder het handelsrecht.

Het gebeurt steeds vaker dat bedrijven pas heel laat of niet worden betaald. Dat zorgt voornamelijk bij KMO’s vaak voor problemen met de cashflow. Een ervaren advocaat handelsrecht zorgt ervoor dat de wanbetaler wordt gedwongen om de afspraken na te komen. Daarbij is het in sommige gevallen mogelijk dat de advocaatkosten gerecupereerd worden door middel van een rechtsplegingsvergoeding. OmniRecht bekijkt samen met u hoe we uw wanbetalers aanpakken, zodat u uw geld krijgt. Uitblijven betaling heeft te maken met het ondernemingsrecht.

Wettelijke interestvergoeding

Vanaf het moment dat u de wanbetaler in gebreke stelt, mag er interest worden gerekend over het verschuldigde bedrag. De wettelijke intrestvoet is momenteel 8% voor zakelijke transacties en 2% bij een consumentenovereenkomst. Het is dus belangrijk om de wederpartij zo snel mogelijk en rechtsgeldig in gebreke te stellen. Wilt u weten hoe u het beste kunt handelen in uw situatie, win dan het advies in van een advocaat. Wanneer u contact opneemt met OmniRecht, nemen de juristen aan onze intakebalie ruim de tijd om uw situatie persoonlijk te bespreken. Zij brengen u in contact met de beste advocaat voor uw specifieke situatie.

Een contractueel schadebeding

Het is mogelijk om in de overeenkomst een beding op te nemen die de partij die in gebreke blijft, verplicht tot betaling van een schadevergoeding. Houd daarbij wel de wettelijke voorwaarden in het oog, anders kan het beding mogelijk niet worden ingeroepen.

De rechter kan het schadebeding matigen wanneer hij van mening is dat het overeengekomen schadevergoeding te hoog is. Het is daarom belangrijk dat u de hulp van een ervaren advocaat inschakelt. Een advocaat van OmniRecht kan ervoor zorgen dat alles volgens de wettelijke voorschriften verloopt.

Heb ik ook recht op een vergoeding bij niet-nakoming wanneer dit niet in de algemene voorwaarden staat?

Wij raden altijd aan om in de algemene voorwaarden een boetebeding en/of een interestpercentage op te nemen. Mocht u dit niet hebben opgenomen dan kunt u terugvallen op de wet. De termijnen die gelden voor betaling, interesten en schadebedingen zijn in wettelijke bepalingen opgenomen. Een handelsrechtadvocaat op het OmniRecht-platform kan u hierin adviseren.

Wat moet ik doen als ik de betalingstermijn niet haal?

Het kan gebeuren dat u onverhoopt niet in staat bent om de overeengekomen koopprijs in een keer te betalen. In de meeste gevallen kunt u dit samen met de verkoper oplossen. Bijvoorbeeld met het treffen van een betalingsregeling of het vragen om uitstel van de betaling. Lukt het niet om afspraken te maken, dan is het raadzaam om contact op te nemen met OmniRecht. Een van onze advocaten helpt u graag bij het oplossen van het probleem.

De rechter

Is het uitblijven van de betaling niet aan uw schuld te wijten, dan kan de rechter zowel voor consumenten als KMO’s een betalingsfaciliteit toestaan. De rechter kan er bijvoorbeeld voor kiezen om uitstel van betaling te geven of een betalingsregeling te treffen. Het is dan wel belangrijk om de opgelegde afspraken na te komen, anders is de koopprijs alsnog direct opeisbaar en moeten alle termijnen in een keer worden betaald.

Zorg er daarom altijd voor dat een advocaat u bijstaat bij de rechter, zodat u zeker weet dat de afspraken aanvaardbaar en haalbaar zijn. OmniRecht is het grootste platform in België met zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. We brengen u dan ook in contact met de meest geschikte advocaat voor uw casus.

Exeptie van niet uitvoering

Heeft u afgesproken dat u het product pas levert na betaling van de koopprijs, maar betaalt uw klant niet? Dan bent u niet verplicht om het product te leveren, op voorwaarde dat u geen betalingsregeling heeft getroffen. Is er sprake van een betalingsregeling, dan bent u verplicht om het product te leveren voordat de eerste termijn wordt betaald.

Problemen met wanbetalers? OmniRecht helpt!

Wilt u juridisch juist handelen, dan is het aan te raden om u te laten bijstaan door een ervaren advocaat. De advocaten van OmniRecht komen voor uw rechten op en werken samen met u aan efficiënte oplossing

Neem contact op met onze OmniRecht Intakebalie vvia het contactformulier in de rechterkolom. Voor dringende hulp kan u ons tijdens de kantooruren bellen op het nummer 03 808 52 29.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

   8.7

  OmniRecht helpt u verder
  • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  03 808 5229
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom OmniRecht?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
   • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.7

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

   Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.