- Home
- >
- Rechtsgebieden en specialisaties
- >
- Advocaat handelsrecht
- >
- Uitblijven betaling
Uitblijven betaling
Wordt u pas heel laat of niet betaald? Zorg dat dit verandert!
Onbetaalde facturen kunnen voor een bedrijf grote gevolgen hebben. Maar wat moet u doen als er niet wordt betaald? Een ervaren advocaat van OmniRecht kan de tegenpartij in gebreke stellen en zo nodig verdere juridische stappen ondernemen. Uitblijven betaling valt onder het handelsrecht.
Het gebeurt steeds vaker dat bedrijven pas heel laat of niet worden betaald. Dat zorgt voornamelijk bij KMO’s vaak voor problemen met de cashflow. Een ervaren advocaat handelsrecht zorgt ervoor dat de wanbetaler wordt gedwongen om de afspraken na te komen. Daarbij is het in sommige gevallen mogelijk dat de advocaatkosten gerecupereerd worden door middel van een rechtsplegingsvergoeding. OmniRecht bekijkt samen met u hoe we uw wanbetalers aanpakken, zodat u uw geld krijgt. Uitblijven betaling heeft te maken met het ondernemingsrecht.
Wettelijke interestvergoeding
Vanaf het moment dat u de wanbetaler in gebreke stelt, mag er interest worden gerekend over het verschuldigde bedrag. De wettelijke intrestvoet is momenteel 8% voor zakelijke transacties en 2% bij een consumentenovereenkomst. Het is dus belangrijk om de wederpartij zo snel mogelijk en rechtsgeldig in gebreke te stellen. Wilt u weten hoe u het beste kunt handelen in uw situatie, win dan het advies in van een advocaat. Wanneer u contact opneemt met OmniRecht, nemen de juristen aan onze intakebalie ruim de tijd om uw situatie persoonlijk te bespreken. Zij brengen u in contact met de beste advocaat voor uw specifieke situatie.
Een contractueel schadebeding
Het is mogelijk om in de overeenkomst een beding op te nemen die de partij die in gebreke blijft, verplicht tot betaling van een schadevergoeding. Houd daarbij wel de wettelijke voorwaarden in het oog, anders kan het beding mogelijk niet worden ingeroepen.
De rechter kan het schadebeding matigen wanneer hij van mening is dat het overeengekomen schadevergoeding te hoog is. Het is daarom belangrijk dat u de hulp van een ervaren advocaat inschakelt. Een advocaat van OmniRecht kan ervoor zorgen dat alles volgens de wettelijke voorschriften verloopt.
Heb ik ook recht op een vergoeding bij niet-nakoming wanneer dit niet in de algemene voorwaarden staat?
Wij raden altijd aan om in de algemene voorwaarden een boetebeding en/of een interestpercentage op te nemen. Mocht u dit niet hebben opgenomen dan kunt u terugvallen op de wet. De termijnen die gelden voor betaling, interesten en schadebedingen zijn in wettelijke bepalingen opgenomen. Een handelsrechtadvocaat op het OmniRecht-platform kan u hierin adviseren.
Wat moet ik doen als ik de betalingstermijn niet haal?
Het kan gebeuren dat u onverhoopt niet in staat bent om de overeengekomen koopprijs in een keer te betalen. In de meeste gevallen kunt u dit samen met de verkoper oplossen. Bijvoorbeeld met het treffen van een betalingsregeling of het vragen om uitstel van de betaling. Lukt het niet om afspraken te maken, dan is het raadzaam om contact op te nemen met OmniRecht. Een van onze advocaten helpt u graag bij het oplossen van het probleem.
De rechter
Is het uitblijven van de betaling niet aan uw schuld te wijten, dan kan de rechter zowel voor consumenten als KMO’s een betalingsfaciliteit toestaan. De rechter kan er bijvoorbeeld voor kiezen om uitstel van betaling te geven of een betalingsregeling te treffen. Het is dan wel belangrijk om de opgelegde afspraken na te komen, anders is de koopprijs alsnog direct opeisbaar en moeten alle termijnen in een keer worden betaald.
Zorg er daarom altijd voor dat een advocaat u bijstaat bij de rechter, zodat u zeker weet dat de afspraken aanvaardbaar en haalbaar zijn. OmniRecht is het grootste platform in België met zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. We brengen u dan ook in contact met de meest geschikte advocaat voor uw casus.
Exeptie van niet uitvoering
Heeft u afgesproken dat u het product pas levert na betaling van de koopprijs, maar betaalt uw klant niet? Dan bent u niet verplicht om het product te leveren, op voorwaarde dat u geen betalingsregeling heeft getroffen. Is er sprake van een betalingsregeling, dan bent u verplicht om het product te leveren voordat de eerste termijn wordt betaald.
Problemen met wanbetalers? OmniRecht helpt!
Wilt u juridisch juist handelen, dan is het aan te raden om u te laten bijstaan door een ervaren advocaat. De advocaten van OmniRecht komen voor uw rechten op en werken samen met u aan efficiënte oplossing
Neem contact op met onze OmniRecht Intakebalie vvia het contactformulier in de rechterkolom. Voor dringende hulp kan u ons tijdens de kantooruren bellen op het nummer 03 808 52 29.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.