Naamloze vennootschap (NV)

OmniRecht heeft 13 advocaten gespecialiseerd in handelsrecht.

De aandeelhouders van de NV

Een naamloze vennootschap (NV) heeft tenminste twee aandeelhouders. Het maakt daarbij niet uit of dit natuurlijke of rechtspersonen zijn. De NV wordt bestuurd door de raad van bestuur. Zij hoeven niet alles zelf te doen en mogen taken delegeren aan andere natuurlijke of rechtspersonen.

De dagelijks bestuurder van de NV

Het is niet noodzakelijk om voor iedere beslissing de raad van bestuur op te roepen. Daarom wordt voor de alledaagse beslissingen een dagelijks bestuurder aangesteld. Deze is in de regel geen lid van de raad van bestuur.

Een gedelegeerd bestuurder van de NV

Het is ook mogelijk dat de raad van bestuur een deel van het bestuur delegeert aan een ander persoon. Deze persoon zal dan op een specifiek gebied de vennootschap vertegenwoordigen. Dit wordt in de statuten van de vennootschap geregeld.

De statuten van de NV

De volgende zaken staan over het algemeen in de statuten:

 • De naam van de vennootschap. Bij de oprichting zal de notaris onder andere voor u nagaan of de naam niet al in gebruik is. Mocht dat het geval zijn, dan moet u een andere naam bedenken.
 • De maatschappelijke zetel. Het is belangrijk dat de vennootschap ergens “zetelt”, oftewel gevestigd is. De zetel bepaalt onder andere het recht dat van toepassing is en de taal waarin de statuten zijn opgesteld.
 • Het doel. Vanzelfsprekend moet in de statuten ook het doel van de vennootschap omschreven worden.
 • Het kapitaal van de vennootschap. Voor zowel de NV,BVBA en de CVBA geldt een wettelijk minimumkapitaalvereiste. Het kapitaal kan worden ingebracht door middel van geld of in natura.
 • De deelbewijzen. Afhankelijk van de vennootschapsvorm worden, in ruil voor de inbreng van kapitaal, deelbewijzen verstrekt waaraan verschillende rechten en plichten zijn verbonden. Het is wettelijk bepaald welke soort deelbewijzen uitgegeven mogen worden bij welke vennootschapsvorm.
 • In de statuten wordt vastgelegd wie de vennootschap bestuurt, wie de besluiten van het bestuur uitvoert en wie de vennootschap mag vertegenwoordigen.
 • De algemene vergadering van aandeelhouders. In de wet is bepaald dat de algemene vergadering van aandeelhouders bepaalde exclusieve bevoegdheden heeft. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is het benoemen en ontslaan van bestuurders.

De wet- en regelgeving omtrent statuten verandert continu. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig de statuten van uw onderneming laat toetsen. Het zou namelijk kunnen dat uw statuten niet meer in overeenstemming met de wet zijn. Of dat er veranderingen gemaakt moeten worden, waardoor de statuten beter bij uw situatie passeen. Neemt u daarom contact op met de advocaten van OmniRecht, om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

De statuten kunnen alleen worden gewijzigd door een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders. De algemene vergadering van aandeelhouders moet daarvoor worden bijeengeroepen met inachtneming van de wettelijke en statutaire voorschriften. Bovendien gelden er in deze situatie specifieke regels omtrent de besluitvorming. Worden de statuten  gewijzigd, dan wordt dit gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Een aandeelhoudersovereenkomst

Soms is het van belang om de gemaakte afspraken tussen aandeelhouders vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst. Onderwerpen waar bijvoorbeeld afspraken over worden gemaakt zijn: de informatieplicht van de aandeelhouders onderling, de wijze waarop de aandeelhouders hun stemrecht uitoefenen of wat er gebeurt met de aandelen wanneer een van de aandeelhouders zijn aandelen wil verkopen of overlijdt.

De advocaten van OmniRecht adviseren u graag in uw situatie. Zij hebben jarenlange ervaring in het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten en kunnen u goed van dienst zijn.

Geschillen

Het komt regelmatig voor dat de verschillende betrokkenen van een vennootschap een geschil krijgen. Daarbij kan gedacht worden aan geschillen tussen aandeelhouders onderling, aandeelhouders met bestuurders of bestuurders onderling. Uiteindelijk kunnen dergelijke geschillen er zelfs voor zorgen dat de vennootschap geen enkele vooruitgang meer kan boeken.

Zoekt u daarom altijd zo snel mogelijk de hulp van een ervaren ondernemingsrechtelijke advocaat. Zij hebben veel ervaring met dergelijke disputen en zorgen ervoor dat het zo snel mogelijk in uw voordeel wordt opgelost.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

   8.7

  OmniRecht helpt u verder
  • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  03 808 5229
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom OmniRecht?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
   • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.7

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

   Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.