Lenen

Het lenen van geld aan uw eigen vennootschap

Om de liquiditeit of de financiële positie van een vennootschap te versterken, kan een vennoot of een aandeelhouder een lening verstrekken aan de vennootschap. Dit kan bijvoorbeeld met een rekeningcourant verhouding tussen u en de vennootschap. U verstrekt dan een geldbedrag aan de vennootschap.

Het is wel belangrijk dat u de gemaakte afspraken goed vastlegt in een leenovereenkomst. De advocaten van OmniRecht hebben zeer veel ervaring met het nakijken en opstellen van deze documenten. Neemt u vooral contact op om te kijken wat wij voor u kunnen doen.

Heeft u moeite met het terugbetalen van de lening?

Bij het afsluiten van een leenovereenkomst bent u verplicht om het geleende bedrag terug te betalen, meestal met interest. Het is zowel voor de schuldeiser als de schuldenaar zeer belangrijk dat de afspraken van de leenovereenkomst duidelijk zijn vastgelegd. Dit voorkomt latere problemen. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wat het geleende bedrag is, wanneer het bedrag moet worden terugbetaald en welke rente er betaald moet worden. Een ervaren advocaat kan u adviseren en helpen bij dergelijke overeenkomsten.

Heeft of verwacht u problemen met het terugbetalen van het geleende bedrag? Het is zeer verstandig om in een vroeg stadium contact te zoeken met de schuldeiser, zodat u wellicht een betalingsregeling kunt treffen. Een advocaat van OmniRecht kan u vooraf adviseren over uw rechten en plichten, maar kan ook voor u het contact op zich nemen. Zij hebben vaker in een dergelijke situatie gehandeld en weten hoe ze uw probleem het beste kunnen oplossen.

Zekerheidstelling

Het komt vaak voor dat de schuldeiser vraagt om aanvullende zekerheid voordat hij de lening verstrekt. Iemand kan zich bijvoorbeeld borgstellen voor de verstrekte lening, maar het kan ook door middel van een verstrekt hypotheek-of pandrecht.

Het verstrekken van dergelijke vormen van zekerheid kunnen grote gevolgen hebben. Betaalt de schuldenaar niet terug, dan kan u persoonlijk worden aangesproken of het onderpand worden verkocht. Laat u in dat geval ook altijd bijstaan door een advocaat. De advocaten van OmniRecht staan u graag bij met raad en daad.

Wat moet ik doen als ik mij borg heb gesteld en de schuldenaar failliet is gegaan?

Een borgstelling betekent dat u verantwoordelijk bent als de schuldenaar de schuld niet aflost. Is de schuldenaar failliet, dan is de kans heel klein dat hij de schuld nog zal aflossen. In zo’n geval bent u zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van de schuld.

In sommige gevallen is kosteloze borgstelling mogelijk.

Kosteloze borgstelling slaat op het ontbreken van enig economisch voordeel, zowel rechtsreeks als indirect voor de borgsteller. Bij faling moet deze borgsteller een aanvraag indienen voor vrijstelling, zonder aanvraag geen bevrijding !

Mogelijk kan u dan niet aansprakelijk worden gehouden voor de lening waar u zich borg voor heeft gesteld.

Neemt u daarom in dat geval altijd contact op met de advocaten van OmniRecht. Zij zullen uw casus onderzoeken en kijken wat zij voor u kunnen betekenen.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 66 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

OmniRecht helpt u verder
  • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
09:00-17:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Hidden
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom OmniRecht?

    Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

    Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook 's avonds en in het weekend
    • OmniRecht kwaliteitslabel

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in België

      Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
      8.5

    Over ons

    Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

    Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.