Co-ouderschap
Dit is een verblijfsregeling waarbij de kinderen evenveel tijd bij elke ouder doorbrengen. De kinderen wonen dan in principe 50/50 bij beide partners. De rechter zal deze situatie goedkeuren als de ouders hier overeenstemming over bereiken. Is een dergelijke afspraak niet in het belang van het kind, dan zal de rechter geen toestemming geven.
Het is ook mogelijk dat slechts één van de ouders een verzoek tot co-ouderschap indient na de echtscheiding. De rechter zal dan kijken of het mogelijk is dat het kind even vaak bij beide ouders verblijft.
Als de rechter besluit dat co-ouderschap niet in het belang van het kind is, zal een andere verblijfsregeling worden opgesteld. Het belang van het kind staat altijd voorop.
Andere verblijfsregelingen
Is co-ouderschap niet het beste voor u of het kind, dan kunnen de ouders of de rechter ook een andere verblijfsregeling overeenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke verblijfsregeling, waarbij het kind doordeweeks bij de ene ouder en in het weekend bij de andere ouder verblijft. Een andere optie is bijvoorbeeld een regeling waarbij het kind eerst vijf dagen bij de ene ouder en vervolgens negen dagen bij de andere ouder is. U kunt de verblijfsregeling zo vormgeven als u zelf wilt. Het gaat dan werkelijk over een verblijfsregeling op maat.
De rechter zou ook kunnen beslissen dat het beter is wanneer het kind bij één van de ouders woont. Een rechter kan hiervoor meerdere redenen hebben. Een reden kan zijn dat ouders ver bij elkaar vandaan wonen en het beter is om de kinderen een vaste verblijfplaats te bieden. Een andere reden zou kunnen zij dat het om zeer jonge kinderen gaat. Wat de rechter beslist blijft echter altijd afhankelijk van de omstandigheden.
De echtscheidingsadvocaten van OmniRecht hebben veel ervaring in deze dossiers. De advocaat zal altijd in overleg met u doornemen wat het beste is voor het kind en voor die belangen opkomen.
Omgangsregeling met andere personen dan een ouder
Naast de ouders van het kind, is het ook mogelijk om een omgangsregeling te treffen met bijvoorbeeld de grootouders van het kind. Zij hebben, net als andere personen die een affectieve band hebben met het kind, het recht op persoonlijk contact met het kind. Als u het niet eens wordt over de omgang, zal de Familierechtbank uiteindelijk beslissen wie wel en wie niet het recht hebben om met het kind om te gaan.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 66 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Hoe bereken je nu het onderhoudsgeld voor de kinderen?
Welk zijn de kosten van de kinderen? De kosten van de kinderen worden opgesplitst in de gewone kosten en de buitengewone kosten. De gewone kosten zijn alle gebruikelijke kosten m.b.t. het dagelijks onderhoud van het kind. Onder buitengewone kosten verstaan …
Lees meer..