- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Kan een minderjarige ingeschreven zijn op twee verschillende adressen?
Kan een minderjarige ingeschreven zijn op twee verschillende adressen?
Op 15/02/2016 trad het Koninklijk Besluit van 26/12/2015 in werking tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 16/07/1991.
In dit KB werd de mogelijkheid ingevoerd tot een dubbele aanpassing in het bevolkingsregister bij kinderen met gescheiden ouders. (1) Het bevolkingsregister wordt aangevuld met de vermelding dat de minderjarige op twee plaatsen verblijft. (2) Het kind wordt ook in het bevolkingsregister ingeschreven bij de ouder bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats niet heeft.
Welke gevolgen heeft dit in de praktijk?
Vroeger kon een kind waarvan de ouders gescheiden zijn op het adres van één ouder een “hoofdverblijf” hebben.
Nu kan je een kind ook inschrijven op het adres van de andere ouder, waar het kind zijn hoofdverblijf dus niet heeft.
Hierdoor is het kind op het adres van beide ouders ingeschreven.
Welke voorwaarde hangt hier aan vast?
Het kind moet gedeeltelijk bij de andere ouder verblijven. Het verblijf moet niet gelijkmatig verdeeld zijn zoals bijvoorbeeld bij een week-weekregeling.
Dus ook in het geval waarin een kind bijvoorbeeld 1 weekend op 2 bij de andere ouder verblijft, is dit mogelijk.
Wat zijn de voordelen van deze tweede inschrijving?
- De gemeentebesturen informeren dat er in hun gemeente ook kinderen wonen die niet hun hoofdverblijfplaats in die gemeente hebben.
Dit kan nuttig zijn voor het toekennen van korting op toegang tot lokale organisaties en faciliteiten (bv. openbare zwembaden, bibliotheken, etc.). - Nuttige info voor hulpdiensten: Op deze wijze hebben zij er een beter zicht op of er kinderen aanwezig zijn op een bepaald adres.
- Emotioneel voordeel: veel ouders hechten er belang aan dat hun kinderen (ook) op hun adres ingeschreven staan.
Een inschrijving op 2 adressen is nu eindelijk mogelijk geworden.
Het is de ouder bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats niet heeft, die het kind ook op zijn adres kan laten inschrijven.
Hiervoor dient hij of zij een bewijs voor te leggen van het vonnis of de notariële akte waaruit blijkt dat het kind ook deels bij hem of haar verblijft.
Er dient geen specifieke machtiging tot deze tweede inschrijving bekomen te worden van de rechter of van de andere ouder.
Zijn er toch nog zaken waarover u twijfelt? Dan kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met ons gespecialiseerd team in familierechten.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.