Kan een minderjarige ingeschreven zijn op twee verschillende adressen?

Op 15/02/2016 trad het Koninklijk Besluit van 26/12/2015 in werking tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 16/07/1991.
In dit KB werd de mogelijkheid ingevoerd tot een dubbele aanpassing in het bevolkingsregister bij kinderen met gescheiden ouders. (1) Het bevolkingsregister wordt aangevuld met de vermelding dat de minderjarige op twee plaatsen verblijft. (2) Het kind wordt ook in het bevolkingsregister ingeschreven bij de ouder bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats niet heeft.

Welke gevolgen heeft dit in de praktijk?


Vroeger kon een kind waarvan de ouders gescheiden zijn op het adres van één ouder een “hoofdverblijf” hebben.
Nu kan je een kind ook inschrijven op het adres van de andere ouder, waar het kind zijn hoofdverblijf dus niet heeft.
Hierdoor is het kind op het adres van beide ouders ingeschreven.

Welke voorwaarde hangt hier aan vast?

Het kind moet gedeeltelijk bij de andere ouder verblijven. Het verblijf moet niet gelijkmatig verdeeld zijn zoals bijvoorbeeld bij een week-weekregeling.
Dus ook in het geval waarin een kind bijvoorbeeld 1 weekend op 2 bij de andere ouder verblijft, is dit mogelijk.

Wat zijn de voordelen van deze tweede inschrijving?

 1. De gemeentebesturen informeren dat er in hun gemeente ook kinderen wonen die niet hun hoofdverblijfplaats in die gemeente hebben.
  Dit kan nuttig zijn voor het toekennen van korting op toegang tot lokale organisaties en faciliteiten (bv. openbare zwembaden, bibliotheken, etc.).
 2. Nuttige info voor hulpdiensten: Op deze wijze hebben zij er een beter zicht op of er kinderen aanwezig zijn op een bepaald adres.
 3. Emotioneel voordeel: veel ouders hechten er belang aan dat hun kinderen (ook) op hun adres ingeschreven staan.

Een inschrijving op 2 adressen is nu eindelijk mogelijk geworden.

Het is de ouder bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats niet heeft, die het kind ook op zijn adres kan laten inschrijven.
Hiervoor dient hij of zij een bewijs voor te leggen van het vonnis of de notariële akte waaruit blijkt dat het kind ook deels bij hem of haar verblijft.
Er dient geen specifieke machtiging tot deze tweede inschrijving bekomen te worden van de rechter of van de andere ouder.

Zijn er toch nog zaken waarover u twijfelt? Dan kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met ons gespecialiseerd team in familierechten.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Hoe bereken je nu het onderhoudsgeld voor de kinderen?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.6

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.