Echtscheiding door onderlinge toestemming wordt nog gemakkelijker en sneller

Vanaf 1 september 2018 is de procedure om uit de echt te scheiden door onderlinge toestemming eenvoudiger gemaakt.  Deze optie wordt aantrekkelijker voor koppels die uit de echt scheiden.

Wanneer twee ex-partners over alle gevolgen van de echtscheiding onderling een akkoord hebben bereikt, al dan niet met behulp van een bemiddelaar, kunnen zij via een eenvoudig verzoekschrift hun procedure tot echtscheiding starten. Er moet dan wel een akkoord bestaan over zowel de verdeling van het gezinsvermogen. O.a. de rekeningen, beleggingen, levens- en groepsverzekeringen, de gezinswoning , enz.) en de kinderen (o.a. de verblijfsregeling, onderhoudsbijdrage, enz). Daarnaast het eventueel persoonlijk onderhoudsgeld dat één van de ex-echtgenoten zal ontvangen.

Een nieuwigheid vanaf 1 september 2018: in het verzoekschrift bepaalt men uitdrukkelijk of men al dan niet een onderhoudsbijdrage voor de ex-partner en/of de kinderen betaalt. Zelfs als partijen overeenkomen geen onderhoudsbijdrage te voorzien, moet dit uitdrukkelijk in het verzoekschrift staan.

Indien de echtgenoten het over al deze punten eens zijn, kunnen zij via een volledige schriftelijke procedure hun echtscheiding verkrijgen. Dit kan door een verzoekschrift in te dienen bij de familierechtbank van de woonplaats van één van beide partners of van de laatste echtelijke verblijfplaats. Vroeger moest men altijd persoonlijk voor de rechtbank verschijnen, indien men nog niet zes maanden apart leefde. Nu hoeft dit niet meer. Enkel wanneer de rechtbank van oordeel zou zijn dat er maatregelen tussen partijen werden afgesproken die in strijd zijn met de belangen van de minderjarige kinderen, zal de rechtbank de partijen nog oproepen om persoonlijk aanwezig te zijn.

Een andere vernieuwing: ook het openbaar ministerie is niet langer verplicht een advies uit te brengen over de regelingen rond de kinderen.

Samengevat: met deze ‘vereenvoudiging” van de procedure hoopt de wetgever de weg van het overleg gemakkelijker te maken. Daarnaast lang aanslepende “vechtscheidingen” te vermijden.

 

Uiteraard staan wij ter uwer beschikking om u bijkomende concrete informatie te bezorgen. Bijvoorbeeld over de procedure voor de echtscheiding door onderlinge toestemming. Daarnaast kunnen we u helpen bij het opmaken van uw verzoekschrift.

Aarzel dan ook niet om tijdig met ons kantoor contact op te nemen voor een advies op maat.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Hoe bereken je nu het onderhoudsgeld voor de kinderen?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  9.4

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.