Problemen rondom de kinderalimentatie? Omnirecht helpt
Mogelijke vragen rondom kinderalimentatie:
- Welke ouder betaalt de kinderalimentatie na de echtsscheiding?
- Hoe hoog wordt de kinderalimentatie?
- Mijn ex-partner betaalt niet. Wat moet ik nu doen?
- Is het mogelijk om de alimentatie te wijzigen?
Beide ouders hebben de verantwoordelijkheid over het kind en moeten bijdragen in de kosten van de opvoeding, opleiding en levensonderhoud. Die bijdrage is afhankelijk van de draagkracht van elke ouder. Alimentatie valt onder het familierecht.
Woont het kind bij u dan maakt u logischerwijs meer kosten voor de verzorging. Daarom zal de andere ouder met een maandelijkse geldsom moeten bijdragen in die kosten. Dit wordt de kinderalimentatie of onderhoudsbijdrage voor de kinderen genoemd. Dit geld is enkel bedoeld voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. Het is mogelijk dat er daarnaast ook nog partneralimentatie betaald moet worden.
Wat is de hoogte van de kinderalimentatie?
De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald door verschillende omstandigheden. Een belangrijk factor is de hoogte van het inkomen van beide ouders. Daarnaast zijn de dagelijkse behoeften van het kind, de verblijfsregeling en de kinderbijslag belangrijke factoren bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie.
Een gespecialiseerde advocaat van Omnirecht kan u helpen bij het maken van een berekening. De advocaat zal deze berekening ook voor u onderbouwen bij de rechter. De rechter kan vervolgens een hoger of lager alimentatiebedrag bepalen.
Wie bepaalt hoe hoog de kinderalimentatie is?
Probeer eerst de kinderalimentatie vast te stellen op basis van onderling overleg. Is dat in uw situatie niet mogelijk, dan komt de zaak voor de Familierechtbank of Jeugdrechtbank. De rechter zal vervolgens op basis van de omstandigheden bepalen hoe hoog de alimentatie moet zijn. Een advocaat kan voor u het verzoek tot vaststellen van alimentatie bij de rechtbank indienen.
Heeft een meerderjarig kind ook recht op kinderalimentatie?
Het is een misverstand dat alleen minderjarige kinderen recht hebben op kinderalimentatie. Gaat een kind bijvoorbeeld studeren, dan zal hij langer afhankelijk zijn van zijn ouders. De alimentatieplicht houdt pas op wanneer het kind in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien. Wanneer hij bijvoorbeeld een eigen loon ontvangt of een werkloosheidsuitkering krijgt.
De advocaten van Omnirecht hebben veel ervaring op dit gebied en kunnen u goed adviseren over de alimentatieregelingen voor uw kinderen.
Het wijzigen van de kinderalimentatie na de echtscheiding
Bij een echtscheiding wordt de kinderalimentatie vastgesteld in de EOT-overeenkomst of in het vonnis van de Familierechtbank. Het kan voorkomen dat de financiële omstandigheden of behoeften veranderen en het daarom noodzakelijk is om het alimentatiebedrag aan te passen. Deze wijziging kunt u aanvragen bij de Jeugdrechtbank. Het alimentatiebedrag kan niet worden gewijzigd zonder tussenkomst van de rechter.
Achterstallige alimentatiebetalingen
Het is natuurlijk heel vervelend als iemand de alimentatie niet betaalt, met name omdat in veel gevallen de kinderen hiervan het slachtoffer zijn. Bevindt u zich in zo’n situatie, dan kunt u contact opnemen met de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO). Zij zullen voor u de achterstallige en het lopend onderhoudsgeld opvorderen. In bepaalde gevallen keren zij zelf een voorschot uit op het onderhoudsgeld uit.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.