Dient u iemand te ontslaan of dreigt u ontslagen te worden? Wij helpen

Een werkgever die een werknemer wil ontslaan, moet handelen volgens de wettelijke voorschriften. Werknemers hebben vaak veel rechten, sommige werknemers hebben bijvoorbeeld recht op ontslagbescherming, een opzeggingsvergoeding, outplacement of brugpensioen.

Afhankelijk van de situatie, zijn er verscheidene factoren die invloed hebben op uw rechten en plichten. Eerst moet duidelijk worden of er sprake is van verbreking of opzegging. Daarnaast is het type contract van belang: is er sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, bepaalde tijd of voor duidelijk omschreven werk? De duurtijd van de opzegtermijn is belangrijk voor de berekening van de verbrekingsvergoeding. Ontslag kan onder ondernemingsrecht vallen.

Het is belangrijk om van tevoren goed af te wegen wat de gevolgen zullen zijn van ontslag. De advocaten van Omnirecht hebben veel ervaring in het arbeidsrecht en helpen u hier graag bij. Zij zullen uw situatie analyseren en adviseren wat u het beste kunt doen. Neemt u vandaag nog contact op om uw dossier te bespreken.

Ontslag bij contract voor onbepaalde tijd

Een werkgever mag de overeenkomst voor onbepaalde tijd niet zomaar opzeggen of verbreken. De opzegging moet gebeuren volgens de wettelijke bepalingen. Doet de werkgever dat niet, dan is de opzegging van de arbeidsovereenkomst misschien nietig en moet hij wellicht een schadevergoeding aan de werknemer betalen.

Een contract voor onbepaalde tijd is in principe doorlopend, over de duur van het contract is niets afgesproken. Wel kan de overeenkomst door zowel de werkgever als de werknemer schriftelijk worden opgezegd. Bij opzegging moeten de partijen rekening houden met de wettelijke opzegtermijn, tenzij het contract wordt verbroken vanwege dringende redenen. Zegt uw werkgever het contract op zonder dat er sprake is van dringende redenen, dan heeft u recht op een bepaalde opzegtermijn binnen dewelke uw arbeidsovereenkomst nog blijft doorlopen. Bent u arbeidsongeschikt, dan begint deze termijn trouwens maar te lopen vanaf het tijdstip dat u terug aan het werk bent.

In het geval van ontslag is het altijd aan te raden om advies in te winnen van een advocaat. De advocaten van Omnirecht hebben veel ervaring met het arbeidsrecht en kunnen u goed bijstaan in uw situatie.

Ontslag bij contract voor bepaalde tijd of duidelijk omschreven werk

Gaan werkgever en werknemer een contract voor bepaalde tijd aan, dan hebben zij bepaalde rechten en plichten. Een contract voor bepaalde tijd eindigt in principe op het moment dat de termijn is verstreken of wanneer de duidelijk afgesproken werkzaamheden zijn voltooid. Geen enkele verwittiging of opzegging is vereist. Indien de partijen na het verstrijken van de termijn of de voltooiing van het overeengekomen werk doorgaan met de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, dan gelden in principe dezelfde voorwaarden als voor de arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd.

Wil de werkgever het contract tussentijds beëindigen? Dan kan dit in de eerste helft van de arbeidsovereenkomst. Nadien kan dit niet meer tenzij aan de werknemer een vergoeding wordt betaald. Een uitzondering op deze regel is het ontslag om dringende reden.

Bij ontslag moet u altijd de bepalingen in het contract en de wettelijke regelingen in acht nemen. Win daarom altijd het advies in van een ervaren arbeidsrechtadvocaat. De advocaten van Omnirecht weten exact hoe te handelen in uw situatie. Neemt u vooral contact op om u te laten adviseren en bijstaan door één van onze specialisten.

Ontslag wegens dringende redenen

Een werkgever mag een werknemer ook ontslaan vanwege dringende redenen. Heeft een werknemer zich zo gedragen dat hij of zij de werkzaamheden niet langer naar behoren uit kan voeren, dan kan de werkgever hem onmiddellijk ontslaan. Voorbeelden van dringende redenen tot ontslag zijn diefstal, dronken op het werk verschijnen of agressief gedrag tegenover collega’s. De werknemer heeft dan geen recht op een opzeggingstermijn of -vergoeding.

Het is wel belangrijk dat de werkgever het ontslag kan onderbouwen en bewijzen bij de Arbeidsrechtbank. Ook moet een strikte ontslagprocedure gevolgd worden. Wilt u als werkgever iemand om dringende redenen ontslaan? Win dan het advies in van een ervaren arbeidsrechtadvocaat. U weet dan zeker dat u tot het ontslag mag overgaan en loopt geen risico op het betalen van een vergoeding. De advocaten van Omnirecht weten exact hoe te handelen in uw situatie.

Bent u het als werknemer niet eens met het besluit van uw werkgever? Dan kunt u de Arbeidsrechtbank laten beslissen over uw dossier. Laat u daarbij vooral adviseren door een advocaat. De advocaten van Omnirecht komen in een arbeidsconflict vakkundig op ter verdediging van uw belangen.

Ontslag bij ziekte of arbeidsongeschiktheid

Het is niet toegelaten om een werknemer te ontslaan als hij ziek of arbeidsongeschikt is. Het is aan de werknemer om dit oorzakelijk verband aan te tonen. Wordt de werknemer toch ontslagen tijdens ziekte (bvb wegens herstructurering) dan begint de opzegtermijn maar te lopen vanaf het ogenblik de werknemer het werk hervat.

Bent u wegens ziekte ontslagen? Het is vaak heel moeilijk om dat te bewijzen. Laat u in zo’n geval zeker bijstaan door een advocaat van Omnirecht.

Ontslagbescherming

De wet bepaalt dat niet alle werknemers zomaar ontslagen kunnen worden. Sommige werknemers hebben extra ontslagbescherming, bijvoorbeeld in het geval van zwangerschap. Worden deze werknemers toch ontslagen, dan is de werkgever verplicht om een hoge vergoeding te betalen.

In onder andere de volgende situaties genieten werknemers ontslagbescherming:

 • Zwangerschap van werkneemsters
 • Politiek verlof
 • Ouderschapsverlof
 • Tijdskrediet
 • Vakbondsafgevaardigden
 • Betaald educatief verlof
 • Vaderschapsverlof
 • Adoptieverlof
 • Werknemers die een klacht hebben ingediend inzake discriminatie

Heeft u vragen over de ontslagbescherming? Neemt u dan vooral contact op met de advocaten van Omnirecht. De advocaten zijn zeer ervaren op het gebied van arbeidsrecht en adviseren u graag.

Collectief ontslag

Het kan gebeuren dat de werkgever vanwege economische of technologische veranderingen binnen het bedrijf genoodzaakt is om meerdere medewerkers te ontslaan. Onder strikte voorwaarden mag de werkgever afscheid nemen van meerdere werknemers tegelijkertijd. In een dergelijke situatie hebben werknemers in principe recht op een inschakelingsvergoeding.

Voorwaarden collectief ontslag

Een werkgever mag de werknemer echter niet zomaar ontslaan, hij moet een strikte informatie- en raadplegingsprocedure volgen. Zo is hij verplicht een tewerkstellingcel op te richten, waarbij werknemers in een nieuwe baan worden begeleid. Alle werknemers moeten een outplacementaanbod ontvangen en een vergoeding van vier maanden krijgen. Bij collectief ontslag moet de werkgever het afgelopen jaar meer dan twintig werknemers in dienst hebben gehad.

Wilt u meer weten? Win dan het advies in van een ervaren arbeidsrechtadvocaat. De advocaten van Omnirecht weten exact hoe te handelen in uw situatie. Neemt u vooral contact op om u te laten adviseren en bijstaan door één van onze specialisten.

Wat kan een advocaat voor u doen bij een arbeidsconflict?

Neemt u ontslag, dan is belangrijk dat u daarbij de nodige stappen voorgeschreven door wettelijke bepalingen volgt. Doet u dat niet dan is de opzegging nietig maar het ontslag op zich niet. De kans bestaat dat de werkgever dan een schadevergoeding moet betalen. Een advocaat kan u helpen om juist te handelen.

Ontslag aanvechten

Bent u het als werknemer niet eens met uw ontslag? Wilt u uw ontslag aanvechten of bent u het niet eens met de opzeggingsvergoeding? Een advocaat van OmniRecht staat u graag bij in uw arbeidsconflict. Zij zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht en weten precies hoe zij moeten handelen in uw situatie. Neemt u vandaag nog contact op om te kijken wat wij voor u kunnen doen.

Laat u in een arbeidsconflict altijd bijstaan door een professionele advocaat van OmniRecht. Zij zullen u adviseren en voor uw belangen opkomen in uw arbeidsconflict. Door hun jarenlange ervaring beschikken zij over de kennis en expertise om tot goede afspraken te komen. Wilt u weten wat we voor u kunnen doen, neem dan contact op met de intakebalie.

De Arbeidsrechtbank

Ontslag is vaak het gevolg van een arbeidsconflict. Mochten werkgever en werknemer door meningsverschillen geen overeenkomst bereiken , dan kunnen ze naar de rechter stappen. Een advocaat van OmniRecht kan helpen met het oplossen van het conflict en u bijstaan bij de rechter.

Bemiddeling

Een arbeidsconflict kunt u ook oplossen met behulp van een onpartijdige bemiddelaar of mediator. Bemiddeling is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwen. De uiteindelijke oplossing is desalniettemin bindend. Komt u er niet uit met uw bemiddelaar of mediator? Dan nemen de advocaten van OmniRecht het graag over. Zij zorgen in iedere situatie voor een passende oplossing.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

   8.7

  OmniRecht helpt u verder
  • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  03 808 5229
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom OmniRecht?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
   • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.7

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

   Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.