Outplacement en de aftrek van 4 weken loon op de ontslagvergoeding

Hoe zat het ook alweer?

De Wet voorziet bij algemeen outplacement in de mogelijkheid om 4 weken loon op de opzegvergoeding in mindering te brengen als compensatie voor het outplacement.

De werkgever biedt een ontslagpakket aan

De werkgever moet bij het algemeen outplacement een ontslagpakket aanbieden dat bestaat uit een ontslagvergoeding en outplacementbegeleiding.

In die omstandigheden is het verstandig om de ontslagvergoeding onmiddellijk in te korten met de 4 weken loon.  De werkgever heeft immers de mogelijkheid om 4 weken loon af te trekken van de verschuldigde verbrekingsvergoeding voor de kost van het outplacement.  De werkgever is hiertoe dus in se niet verplicht.

Biedt men toch een volledige ontslagvergoeding aan (zonder aftrek van 4 weken) én outplacement, en wil men nadien 4 weken loon minder uitbetalen of deze 4 weken recupereren, zou de werknemer kunnen stellen dat de werkgever eenvoudigweg geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de 4 weken loon af te trekken.  Het aangeboden pakket omvatte immers een (volledige) ontslagvergoeding en outplacement. 

 

Aftrek van 4 weken loon

De invulling van het loonbegrip voor de aftrek van deze 4 weken staat ter discussie in de rechtspraak.

Aftrek maximaal beperkt tot 5.500,00 EUR?

De Wet op het Outplacement voorziet zelf in een plafondbedrag (van 5.500,00 EUR) dat een werkgever maximaal mag spenderen aan de outplacementbegeleiding zelf.

In die optiek is er rechtspraak (Arbrb. Gent, afd. Aalst 21 januari 2019) die stelt dat de aftrek van 4 weken loon op de opzegvergoeding, ook geplafonneerd moet zijn op deze maximumwaarde van 5.500,00 EUR.

Andere rechtspraak (Arbh. Gent 14 januari 2019) stelt dan weer dat de aftrek van 4 weken loon niet beperkt hoeft te worden tot 5.500,00 EUR.  De wet op het Outplacement beperkt enkel de waarde van het outplacement zelf, maar niet de inhouding van de 4 weken loon op de opzegvergoeding.

 

4 weken loon?  En wat met de voordelen?

De meerderheidsrechtspraak oordeelt dat de aftrek van 4 weken loon ook mag gebeuren conform het loonbegrip van de opzegvergoeding (van artikel 39 Arbeidsovereenkomstenwet), dat naast het lopend loon ook de voordelen verworven krachtens de arbeidsovereenkomst omvat.

Recente rechtspraak (Arbh. Gent 12 februari 2021) stelt dan weer dat de ‘4 weken loon’ niet verwijst naar het loonbegrip van de opzegvergoeding en er dus geen aftrek mag gebeuren voor de voordelen verworven krachtens de arbeidsovereenkomst.  De aftrek zou zich volgens het Hof dus maar mogen beperken tot 4 weken loon.

 

Conclusie

Bij algemeen outplacement kunt u als werkgever best de wettelijke opzeggingstermijn onmiddellijk inkorten met 4 weken en dan deze ingekorte termijn loslaten op het jaarloon van de opzegvergoeding.  Zo vermijdt u dat u de aftrek van 4 weken nadien niet meer kunt doen, of te weinig heeft afgetrokken.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Overuren: Wie moet dit bewijzen? Recente rechtspraak verplicht prikklok

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    9.7

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.