Ik wil de overeenkomst met mijn aannemer beëindigen.

Kan ik dit, en zijn daar financiële gevolgen aan verbonden?

Er is een verschil tussen enerzijds de ontbinding van een aannemingsovereenkomst o.g.v. fouten die de aannemer heeft gemaakt (onvakkundig werk, onafgewerkt achterlaten van de werf, of toebrengen van schade aan uw woning…). Anderzijds de eenzijdige beëindiging van de aannemingsovereenkomst zonder dat er van een fout in hoofde van de aannemer sprake is.

In principe kan enkel de rechter een aannemingsovereenkomst ontbinden o.g.v. fouten die de aannemer heeft gemaakt. De rechter zal immers moeten oordelen of de aangehaalde fouten zwaarwichtig genoeg zijn om de overeenkomst zonder meer te ontbinden.

Indien de aangehaalde fouten de rechter op het eerste zicht zwaarwichtig genoeg lijken, zal de rechter meestal overgaan tot aanstelling van een expert. Dit teneinde een actuele afrekening tussen u en uw aannemer op te stellen.

Onverminderd de ontbinding op basis van een contractuele wanprestatie in hoofde van uw aannemer heeft u als bouwheer echter ook het recht om een aannemingsovereenkomst tegen vaste prijs te allen tijde en zonder motivering vroegtijdig te verbreken. Zelfs als de aannemer al een aanvang met de werken heeft genomen en ook indien de aannemer geen fouten heeft begaan (artikel 1794 Burgerlijk Wetboek).

Het enige dat u moet doen is de aannemer in kennis te stellen van het feit dat u de aannemingsovereenkomst wil beëindigen. Waarbij u in principe dus geen reden moet opgeven.

Een eenzijdige en vroegtijdige beëindiging gebeurt wel niet kosteloos.

U zal uw aannemer in dat geval immers moeten vergoeden voor :

 • het reeds door uw aannemer uitgevoerde werk (arbeid en materiaal)
 • de door de aannemer gederfde winst, m.a.w. alles wat uw aannemer bij uw opdracht had kunnen winnen

Voor een vroegtijdige beëindiging o.g.v. artikel 1794 Burgerlijk Wetboek hoeft u dus niet noodzakelijk langs de rechtbank te passeren. Dit zal enkel nodig zijn indien er alsnog discussie ontstaat.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

In welke mate is de consument gebonden door online verkoopsvoorwaarden?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.