Komt u als ondernemer met een nieuwe toepassing of techniek op de proppen? Is het nieuw, inventief, industrieel toepasbaar en geoorloofd door de wetgever? Als u vier keer ‘ja’ kan antwoorden, dan komt u in aanmerking voor een octrooi of patent. Er is geen verschil tussen beide.
Door octrooibescherming kan u vermijden dat derden met de resultaten van uw werk gaan lopen of uw toepassing namaken. Uw inspanningen worden dus voor een lange periode beschermd, zodat u het alleenrecht heeft om het te exploiteren en produceren.
Wanneer u stappen wilt zetten om uw octrooi te beschermen, maar ook wanneer u wordt beschuldigd van de schending van een octrooi, doet u er goed aan u door een advocaat te laten bijstaan.
Wat is een octrooi of patent?
Aan nieuwe uitvindingen gaan vaak zware inspanningen en investeringen vooraf. Het is dus belangrijk dat ze beschermd wordt, zodat u over het alleenrecht beschikt om het te exploiteren en produceren. Een octrooi voorziet u van een dergelijke bescherming. Het octrooirecht stimuleert op die manier ondernemingen om in onderzoek te investeren zodat de technologie zich steeds verder kan ontwikkelen.
Een octrooi of patent biedt verschillende voordelen voor ondernemingen:
• Het kan uw onderhandelingspositie versterken
• Het verleent een exclusief verbodsrecht op een uitvinding. Als houder van een octrooi heeft u dus het recht om te beslissen of derden wel of niet gebruik kunnen maken van uw uitvinding
• Door het octrooieren of patenteren van uw uitvinding zorgt u ervoor dat niemand u, op basis van een octrooi, kan verbieden om die uitvinding toe te passen. Het biedt u dus de vrijheid om ongestoord te werken.
Voorwaarden voor octrooibescherming
Om uw uitvinding, techniek… te beschermen met een octrooi moeten bepaalde voorwaarden voldaan zijn:
• Het moet om een uitvinding gaan. Het moet dus een technisch karakter hebben, in die zin dat de uitvinding een technische oplossing voor een technisch probleem is.
• De uitvinding moet nieuw zijn. Alle uitvindingen die vóór uw octrooiaanvraag openbaar werden gemaakt, of waarvoor er voordien een octrooi werd aangevraagd, zijn dus niet nieuw. Daarom is het erg belangrijk dat u de uitvinding in de periode vóór de octrooiaanvraag strikt geheim houdt. Daar moet u, ook binnen uw bedrijf, zelf voor zorgen. U kan bv. contracten met geheimhoudingsclausules afsluiten met eventuele handelspartners. Als de uitvinding toch openbaar wordt gemaakt nadat bv. geheimhoudingsclausules werden verbroken of na een inbraak, dan krijgt u nog een gratieperiode voor de octrooiaanvraag.
• De uitvinding moet inventief zijn. Dit is het geval als ze voor een deskundige niet evident lijkt. Of de oplossing die de uitvinding biedt complex, geniaal of eenvoudig is doet niet ter zake, zolang er maar sprake is van inventiviteit.
• De uitvinding moet industrieel toepasbaar zijn.
• De uitvinding moet geoorloofd zijn. Je kan bijvoorbeeld geen octrooi krijgen voor een uitvinding die dient om mensen te klonen.
Hoe verkrijgt u een octrooi of patent?
In tegenstelling tot wat geldt voor artistieke creaties en het auteursrecht, worden uw uitvindingen niet automatisch beschermd. Een octrooi moet dus aangevraagd worden. In welke gebieden u bescherming geniet en hoe lang u over het alleenrecht beschikt hangt af van de plaats waar u het octrooi aanvraagt. Er bestaat een Belgisch octrooi, een Europees octrooi en een internationaal octrooi.
Wie de aanvraag doet, wordt dan de octrooihouder. Meestal is dit de uitvinder zelf. Als de uitvinder in opdracht van een werkgever werkte, dan is het octrooi van de werkgever. De oorspronkelijke uitvinder wordt echter wel vermeld.
Wat bij een inbreuk op het octrooirecht?
Wordt u beschuldigd van het schenden van octrooirechten? Is er sprake van inbreuk op uw eigen octrooi?
Voordat u ondoordachte stappen onderneemt, kan u beter een advocaat om advies en bijstand vragen. Een schending van de octrooirechten kan uw reputatie of die van uw onderneming in gevaar brengen en kan grote financiële gevolgen hebben.
OmniRecht staat met een platform van gespecialiseerde advocaten van over heel België tot uw beschikking. Neem contact op met onze OmniRecht Intakebalie via het contactformulier in de rechterkolom. Tijdens de kantooruren kan u ons ook bereiken op het nummer 03 808 5229.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 66 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.