Welke gevolgen heeft het hebben van een strafblad en wat valt er aan te doen?

Voor de uitoefening van bepaalde beroepen (bijvoorbeeld dat van leraar of ambtenaar) is het van belang dat u geen strafblad heeft. Het uitoefenen van een dergelijk beroep zal u in dat geval geweigerd worden. Ook kan bij het aanvragen van een verzekering worden nagevraagd of u een strafblad heeft. Een strafblad kan soms aanleiding geven tot afwijzing van uw verzekeringsaanvraag.

Wanneer u opnieuw wordt vervolgd voor een strafbaar feit kan de rechter o.b.v. het strafblad ook besluiten een hogere straf op te leggen. Zodra een straf wordt uitgesproken door een rechter komt de straf op het strafblad van de veroordeelde te staan.

Wissen strafblad
Gaat het om een veroordeling tot een politiestraf dan wordt de straf na drie jaar van het strafblad gewist. Wie is veroordeeld tot een hogere strafvoor een wanbedrijf of misdaad, kan op een gegeven moment eerherstel aanvragen.. Hiertoe dient een verzoek te worden ingediend bij de procureur des Konings, waarbij de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. In sommige gevallen krijgt de veroordeelde dan opnieuw een blanco strafblad.

Genade
Een veroordeelde kan ook een verzoek om genade indienen bij de koning. De koning kan de strafuitvoering dan geheel of gedeeltelijk kwijtschelden. De koning beslist hiertoe op voorstel van de minister van justitie. Bij genade blijft de veroordeling wel op het strafblad staan.

Amnestie
Ook bestaat de mogelijkheid van amnestie. Dit betekent een optreden van de wetgevende macht, die een misdrijf uit de strafwet schrapt. In dit geval krijgt de veroordeelde opnieuw een blanco strafblad.

Het bewijs van goed zedelijk gedrag vermeldt de veroordelingen die iemand heeft gekregen. Dit officiele document wordt uitgereikt door het gemeentebestuur. Houd er rekening mee dat u dit attest niet onmiddellijk meekrijgt. De politie zal uw handel en wandel namelijk uitgebreid natrekken.

OmniRecht helpt u verder
 • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom OmniRecht?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   9.4

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

  Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.