Heeft u of uw sportclub hulp nodig bij een sportrechtszaak? Kom in actie!

Het sportrecht is een multidisciplinair bundeling van rechtsgebieden waarbij een sportelement aanwezig is. U kan op vele manieren in contact komen met het sportrecht, zowel als sporter, clubverantwoordelijke, sportclub, sportarts, sportbond, supporter…

Vele aspecten van het sportrecht zijn van toepassing op professionele sporters, denk hier bijvoorbeeld aan:

 • Tuchtrecht: bijvoorbeeld dopinggebruik, schorsing en royement van spelers of de club
 • Contractenrecht: denk aan transfers
 • Arbeidsrecht: arbeidsovereenkomsten en de beëindiging daarvan
 • Portretrecht: voor spelers van profclubs met een verzilverbare populariteit
 • Vreemdelingenrecht: bij het aantrekken van buitenlandse spelers en trainers
 • Strafrecht: stadionverboden, overtredingen

Maar ook de amateurvereniging en amateursporter kan in contact komen met bepaalde aspecten van het sportrecht, wanneer het bijvoorbeeld gaat om:

 • Aansprakelijkheidsrecht: overtredingen en letsel
 • Letselschaderecht: vergoeding van kosten in verband met opgelopen letsel tijdens het spel
 • Financiën: faillissement en sponsorcontracten

In elk van deze disciplines kan een advocaat op het OmniRecht-platform gespecialiseerd in sportrecht u bijstaan.

Juridisch bijstand voor amateurverenigingen

Een gespecialiseerde sportrechtadvocaat kan ook behulpzaam zijn bij het uitdenken van een juridische structuur voor de vereniging. Hij kan uw vereniging bijstaan bij het opstellen van overeenkomsten en contracten voor de aanleg van een nieuwe sportinfrastructuur. Hij kan u ook op uw rechten en plichten wijzen wanneer u bijvoorbeeld camerabewaking wil installeren in de kleedkamers, om diefstal te voorkomen, een kantine wilt uitbaten en een vergunning nodig hebt om alcohol te serveren, het tewerkstellen van onderhoudspersoneel…

Het grootste deel van de sportclubs wordt gerund door gepassioneerde vrijwilligers. Dat wil echter niet zeggen dat er binnen het bestuur geen conflicten kunnen ontstaan, die bemiddeling vereisen. Er zijn heel wat situaties denkbaar waarbij een amateurvereniging juridische bijstand nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan de financiën van de club die onder druk komen te staan of een nakend faillissement. In elk van deze gevallen kan een gespecialiseerde advocaat uw sportvereniging en uw leden een grote dienst bewijzen.

Sportrecht & arbeidsrecht

Het arbeidsrecht regelt de betrekkingen tussen de werknemer en werkgever. Clubs moeten spelers en trainers in dienst nemen. In ruil voor hun werkzaamheden krijgen de spelers en trainer(s) een salaris. In de sportwereld gaat het vaak om grote bedragen en commerciële belangen. Het is daarom van belang alle gemaakte afspraken vast te leggen in een passende arbeidsovereenkomst, waarop alle partijen kunnen terugvallen wanneer er conflicten ontstaan. De arbeidsovereenkomst bepaalt bijvoorbeeld of een ontslagvergoeding wordt uitgekeerd bij vroegtijdige beëindiging van de overeenkomst (bijvoorbeeld bij een transfer). Een gespecialiseerd advocaat kan voor u of uw sportclub een overeenkomst opstellen die voldoet aan al uw wensen. Zowel wanneer u werkgever of werknemer bent, kan een advocaat kan u adviseren bij ontslag en bemiddelen met derden.

Sportrecht & aansprakelijkheidsrecht

Voor uw gedrag op het sportveld kunt u civielrechtelijk worden aangesproken, bijvoorbeeld wanneer een medespeler of tegenstander door uw toedoen – al dan niet opzettelijk – een letsel oploopt in een sport- en spelsituatie. In sport- of spelsituaties is er minder snel sprake van onrechtmatig handelen, dan buiten sportsituaties. Niettemin is in de volgende situaties aansprakelijkheid sneller te verwachten:

 • Handelen met grove roekeloosheid of grove schuld
 • Handelen in strijd met de spelregels
 • Onvoorzien gedrag waartoe het spel niet uitlokt
 • Handelen in strijd met de tuchtregels

Wanneer u zelf een letsel oploopt door toedoen van een andere sporter, kan u een schadevergoeding eisen. Een sportrechtadvocaat kan u helpen de grootte van de schadeclaim te bepalen en in uw plaats te onderhandelen met de tegenpartij. Ook wanneer u zelf met een schadeclaim geconfronteerd wordt, kan u beter een advocaat inschakelen. Een vordering tot schadevergoeding kan vervelende gevolgen voor u hebben. Naast de financiële gevolgen is er immers ook reputatieschade mogelijk. Een advocaat kan u verdedigen tegen een schadeclaim er gepast op reageren of bemiddelen met de tegenpartij om tot een schikking te komen.

Sportrecht & strafrecht

Het is uitzonderlijk, maar bij grove overtredingen in sportsituaties kan het strafrecht worden ingeschakeld. Dan moet bewezen worden dat het gedrag van de speler niet binnen de spelregels valt en spelers dergelijk gedrag niet van elkaar hoeven te tolereren. Een grove overtreding kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek vanwege (zware) mishandeling. Naast de spelers kunnen ook toeschouwers, trainers en coaches worden beschuldigd van een strafbaar feit. Geweld op sportvelden komt vaak voor en wordt sinds kort strenger aangepakt. Denk maar aan supporters die een stadionverbod opgelegd krijgen.

OmniRecht: Voor elke situatie een gespecialiseerde advocaat

Of u nu professioneel sporter of amateursporter bent, supporter of in het bestuur van een sportclub zit, of u het slachtoffer bent of beschuldigd wordt van strafbaar gedrag, een advocaat kan u helpen de nodige documenten op te maken, te bemiddelen met de andere partijen om tot een schikking te komen of te zorgen dat u krijgt waarop u recht hebt. Het enige wat u hoeft te doen is contact opnemen met onze OmniRecht Intakebalie. Dat kan zeven dagen per week 24 uur per dag via het contactformulier op deze website . U kunt ook bellen naar de intakebalie op het nummer 03 808 52 29. Onze juristen van de intakebalie nemen binnen de 12 uur contact met u op en geven eerstelijnsadvies. Als u het nodig acht, spelen zijn uw casus door aan een gespecialiseerde advocaat uit uw regio.

Het grootste advocatenplatform van België

Onze juristen nemen ruim de tijd om uw situatie persoonlijk te bespreken. Indien nodig geven zijn uw casus door aan de beste advocaat voor uw specifieke situatie. Omdat ruim 80 onafhankelijke advocaten en kantoren zijn aangesloten bij OmniRecht, matchen wij uw vraag sowieso met een gespecialiseerde advocaat uit uw regio.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

OmniRecht helpt u verder
 • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom OmniRecht?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.7

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

  Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.