Voor ondernemingen is een goede vindbaarheid op het internet tegenwoordig essentieel. Daarom is ook een sterke domeinnaam heel belangrijk. Bij het registeren van een domeinnaam geldt het ‘first come, first served’ principe. Toch is het mogelijk om uw domeinnaam te beschermen zodat anderen hem niet kunnen claimen of er ongeoorloofd voordeel uit halen. Dit valt onder het ICT-recht.
Een gespecialiseerde advocaat op het OmniRecht-platform helpt u uw domeinnaam adequaat te beschermen en kan u bijstaan wanneer er hierover conflicten zouden ontstaan.
Uw domeinnaam beschermen
Een goede domeinnaam kan wonderen doen voor de online reputatie van uw onderneming. De domeinnaam is in sommige gevallen zo waardevol dat het op termijn het merk wordt (denk bijvoorbeeld aan bol.com). Anderzijds wordt de merknaam dan weer vaak als domeinnaam gebruikt.
Het spreekt voor zich dat de wet ook hier voor bescherming zorgt. Er kunnen immers geschillen optreden rond domeinnamen:
• Een domeinnaam is in strijd met het merkrecht of handelsrecht.
• Cybersquatting: ter kwader trouw wordt een gelijkaardige domeinnaam geregistreerd met het doel om te misleiden.
• Domeinkapers die een waardevolle domeinnaam registreren met het doel om die te verkopen of om veel bezoekers te trekken.
• Een merkhouder wil u verbieden om uw domeinnaam verder te gebruiken.
In elk van deze gevallen kunt u de hulp inroepen van een gespecialiseerde domeinnaamadvocaat. Bij OmniRecht vindt u juridisch advies op maat zodat geschillen snel en met de grootste zorg kunnen opgelost worden.
Wanneer kan u een domeinnaam opeisen?
Zoals eerder vermeld is de persoon die als eerste een bepaalde domeinnaam registreert de rechthebbende. De domeinnaam kan echter opgeëist worden in enkele specifieke gevallen.
• De domeinnaam maakt inbreuk op een handelsnaam of een geregistreerde merknaam.
• Een onderneming met een handelsnaam die lijkt op een domein kan dit domein opeisen als het niet gebruikt wordt.
Een conflict over een domeinnaam?
Als er een conflict ontstaat over domeinnamen is het belangrijk om doordacht te handelen. Er wordt aangeraden om eerst tot een minnelijk akkoord te komen met de tegenpartij. Met de hulp van een gespecialiseerde advocaat kan u de tegenpartij aansporen om de domeinnaam over te dragen in een schriftelijke overeenkomst en kan u eventueel een schadevergoeding vorderen.
Als de domeinnaamhouder weigert om via een minnelijk akkoord de domeinnaam over te dragen kan u procedurele maatregelen treffen. De Belgische wet voorziet twee procedures mogelijk:
• De alternatieve procedure (ADR-procedure) voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie CEPINA.
• Procedure op grond van van de wet betreffende het wederrechtelijk registreren van domeinnamen 26 juni 2003.
OmniRecht geeft u kosteloos en brengt u in contact met de beste advocaat in uw regio om te bemiddelen bij domeinnaamgeschillen. Hij adviseert, onderhandelt en procedeert mocht dat nodig blijken. Zo wordt u optimaal bijgestaan en worden uw rechten niet geschonden.
Neem contact op met onze OmniRecht Intakebalie via het contactformulier in de rechterkolom. Tijdens de kantooruren kan u ons ook bereiken op het nummer 03 808 5229.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 62 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.