Verkeer en druggebruik

 

De controle en vervolging wegens het gebruik van drugs in het verkeer is recent aangepast:

– De fysieke proeven uit de oude procedure worden vervangen door een checklist van uiterlijke tekenen van druggebruik.
– De urinetest wordt vervangen door een speekseltest.
– De bloedanalyse wordt op termijn vervangen door een speekselanalyse.

Er wordt getest op het gebruik van

– Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) = cannabis
– Amfetamine
– Methyleendioxymethylamfetamine (MDMA)
– Morfine(opiaten) of 6-acetylmorfine (Heroïne)
– cocaïne of benzoylecgonine

De procedure loopt als volgt:

 

1. De politie overloopt een gestandaardiseerde checklist om op basis van iemands uiterlijk en gedrag na te gaan of er tekenen zijn van recent gebruik van een van de bovenvermelde stoffen.

2. Indien uit de checklist blijkt dat minimum 3 uiterlijke tekenen van recent druggebruik waargenomen worden, wordt overgegaan tot een speekseltest.

Bij geen vaststelling van 3 uiterlijke tekenen van recent druggebruik, dan kan men zijn weg verderzetten, tenzij er tekenen van dronkenschap zijn.

3. Is het resultaat van de speekseltest positief, dan:

– krijgt de gecontroleerde als voorzorgsmaatregel een onmiddellijk rijverbod van 12 uur opgelegd (inhouding van het rijbewijs en men laat het voertuig ter plaatse achter), of laat de procureur des     Konings het rijbewijs voor 15 dagen intrekken (verlenging van deze maatregel kan ten hoogste tweemaal met 3 maanden);
– volgt er een speeksel- of bloedanalyse in een labo.
(Noot: de procedure voorziet in een speekselanalyse, maar omdat de wetgeving nog niet aangepast is voor de speekselanalyse in het
labo, gebruikt men de bloedanalyse nog steeds. Op termijn zal de speekselanalyse de bloedanalyse vervangen)

4. Bevestigt de speeksel- of bloedanalyse het positieve resultaat van de speekseltest, dan volgt de bestraffing.

 

In toepassing van art. 37 bis Wegverkeerswet wordt een inbreuk als volgt bestraft:

 

– een geldboete van 200 tot 2000 euro (x opdeciemen komt dit op 1600 tot 16.000 euro) wanneer de speekselanalyse of de bloedanalyse de aanwezigheid vertonen van minstens een van de voornoemde stoffen

Wanneer na een veroordeling met toepassing van art.37bis,§1, van art.34,§2 of art. 35 er binnen een termijn van drie jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis men opnieuw dezelfde overtreding begaat, is de straf zwaarder en riskeert men het volgende:

– gevangenisstraf van een maand tot twee jaar
– en/of een geldboete van 400 tot 5000 euro (x opdeciemen )
– en een rijverbod voor ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaar of voorgoed.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Een elektrische step: het ideale kerstgeschenk?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.5

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.