Rechtsbijstandverzekering bij dronkenschap en alcoholintoxicatie

Een eenvoudige procedure voor de politierechtbank kan al snel heel wat kosten met zich meebrengen.

Maar wist u dat in 90% van die gevallen de advocaatkosten gedekt zijn door de rechtsbijstandverzekering?

 

Deze verzekering sluit U af naast de gewone  aansprakelijkheidsverzekering. Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten en erelonen van de advocaat, waardoor de bijstand van een advocaat voor u ‘gratis’ wordt.

Indien u dus een dagvaarding ontvangt voor de politierechtbank, als gevolg van een snelheidsovertreding, dronkenschap of alcoholintoxicatie, maakt u deze dagvaarding best over aan een advocaat.

Deze advocaat zal dan uw verdediging voor de rechtbank voor zijn rekening nemen en zijn kosten en erelonen aanrekenen aan uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Er dient nog op gewezen te worden dat er een groot verschil bestaat tussen de betichtingen ‘alcoholintoxicatie’ en ‘dronkenschap’.

 

‘Dronkenschap’ is ‘het verlies van de bestendige controle over zijn daden ingevolge alcoholinname’. Dit zijn uiterlijke kenmerken als met een dubbele tong spreken, niet meer rechtdoor kunnen wandelen, agressie en rood doorlopen ogen.

‘Alcoholintoxicatie’ is de objectieve toestand waarin u verkeert indien u meer dan 0.5 promille alcohol in uw bloed hebt . Deze toestand wordt dus vastgesteld met een meetinstrument of via bloedafname .

De betichtingen ‘alcoholintoxicatie’ of ‘dronkenschap’ hebben belangrijke gevolgen voor de straftoemeting, het opleggen van een rijverbod en de verhaalsmogelijkheden van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeraar.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Een elektrische step: het ideale kerstgeschenk?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  9.4

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.