Verplicht alcoholslot bij intoxicatie vanaf 1,2 of 1,8 promille

Wat is een alcoholslot ?

Het alcoholslot in een voertuig werkt als startonderbreker. Voor het vertrek dien je te blazen in het toestel. Het meet de alcohol in de adem van de bestuurder. Enkel als je minder dan 0,09 mg/l UAL alcohol in de adem hebt (= 0,2 promille in het bloed) kan je de motor starten. Om fraude te voorkomen moet de bestuurder onderweg ook nog een paar keer te blazen. Bij foutieve hertesten zal de een fout geregistreerd worden en loopt de bestuurders de kans om uit het programma gezet te worden en sancties op te lopen (zie verder). Er zijn verschillende voorzieningen ingebouwd om fraude te beletten.

Voor wie ?

Wie vanaf 1 juli 2018 betrapt wordt op alcoholintoxicatie:

* Facultatief :

 • Bij dronken rijden
 • Vanaf 0,8 promille in het bloed (0,35 mg/l UAL in de adem)

* Verplicht :

 • Eerste maal vanaf 1,8 promille in het bloed (0,78 mg/l UAL in de adem) tenzij uitzonderingen met uitdrukkelijke motivering.
 • Bij recidive binnen de 3 jaar vanaf 1,2 promille in het bloed (0,50 mg/l UAL in de adem), zonder dat er een afwijking mogelijk is.

De rechter kan bepaalde voertuigcategorieën aanduiden die niet moeten worden uitgerust met een alcoholslot. Een uitzondering voor de voertuigcategorie waarmee de inbreuk werd begaan kan niet.

Hoe lang ?

1 tot 5 jaar, of zelfs levenslang.

 Hoe wordt deze straf uitgevoerd ?

 1. Na de veroordeling zal de veroordeelde een kennisgeving van het parket ontvangen. Deze bevat de lijst van de erkende omkaderingsinstellingen en dienstencentra en vermeldt wanneer het alcoholslot uiterlijk moet zijn geïnstalleerd en waar en wanneer het rijbewijs moet worden ingeleverd.
 2. De veroordeelde moet contact opnemen met een omkaderingsinstelling om een inleidend begeleidingsgesprek (uitleg over verloop van het programma, de kosten, de downloads, sancties bij uitval …)
 3. Hierna moet de veroordeelde binnen de dertig dagen het alcoholslot laten installeren door een erkend dienstencentrum in elk voertuig dat hij wenst te besturen (tenzij de rechter hem uitzonderingen heeft toegestaan voor bepaalde voertuigcategorieën).
 4. De veroordeelde persoon moet binnen de 30 dagen na de kennisgeving zijn rijbewijs afleveren op de griffie. Hij ontvangt een attest ontvangt dat hij op de gemeente kan inruilen voor een rijbewijs met code “69”. Kostprijs +/- 25€
 5. De veroordeelde moet tweemaandelijks met zijn voertuig bij het dienstencentrum langsgaan tijdens het 1ste jaar van de veroordeling, en daarna zesmaandelijks, opdat de gegevens van het alcoholslot daar kunnen gedownload worden. Deze omkaderingsinstelling, kan zo controleren of de voorwaarden goed opgevolgd worden.
 6. Minstens twee keer per jaar vindt een begeleidingsgesprek met de veroordeelde plaats.
 7. Tussen de 4e en de 8e maand na de installatie van het apparaat moet de bestuurder een vorming van 3 uren over alcohol en rijden volgen bij de omkaderingsinstelling.
 8. De veroordeelde moet ook voldoen aan de andere voorwaarden van het zoals:
  – Niet pogen om het alcoholslotsysteem te omzeilen;
  – Niet rijden onder invloed van alcohol;
  – Aanwezig zijn bij de begeleidingsgesprekken en de vorming.

Welke zijn de sancties bij niet naleven van de voorwaarden van het programma ?

De omkaderingsinstelling informeert dan het parket, dat oordeelt of er voldoende aanwijzingen zijn om de persoon opnieuw voor de rechtbank te dagen.

De veroordeelde riskeert dan een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/ of een boete van 500 € x 8 tot 2000 € x 8 én een verval van het recht tot sturen dat minstens even lang duurt als de periode van het alcoholslot.

Wat zijn de kosten van het programma ?

Deze zijn ten laste van de veroordeelde en zijn zeker niet goedkoop!

Om de bittere pil wat te vergulden kan de Rechter beslissen dat de bovenstaande kosten van het alcoholslot en omkaderingsprogramma (volledig of gedeeltelijk) in mindering kunnen worden gebracht van de geldboete

A. Het alcoholslot zelf kan gehuurd of gekocht worden

 1. Huur van het toestel (per maanden)

Voor 1, 2 of 3 jaar      126 €

Voor 4 jaar                 118 €

Voor 5 jaar                 114 €

Inbouw                        259 €

Uitbouw                      121 €

 

Downloads 60 € /stuk
6          voor 1 jaar

8          voor 2 jaar

10        voor 3 jaar

12        voor 4 jaar

14        voor 5 jaar

 

 1. Aankoop (incl inbouw, uitbouw en downloads)

2.546 €              voor 1 jaar

3.318 €              voor 2 jaar

4.090 €            voor 3 jaar

4.863 €            voor 4 jaar

5.636 €             voor 5 jaar

 

B. Het omkaderingsprogramma

12 maanden: € 1210

18 maanden: € 1331

24 maanden: € 1452

30 maanden: € 1573

36 maanden: € 1694

42 maanden: € 1815

48 maanden: € 1936

54 maanden: € 2057

60 maanden: € 2178

Jaarlijks indexeert men de tarieven.

 

Vergeet de boetes niet die ook verplicht dienen te worden opgelegd !

 

Indien de zaak voor de Rechtbank komt

 • Eerste overtreding :

0.22 tot 0.35 mg/l of 0.5 tot 0.8 promille:                  Geldboete van 25€ x 8 – 500€ x 8.

0.35 mg/l of hoger en 0.8 promille of meer:              Geldboete van 200€ x 8 – 2.000€ x 8.

Professionele bestuurders: 0,09 mg/l tot 0,22 mg/l  Geldboete van 25€ x 8 – 500€ x 8.

 • Bij herhaling binnen de 3 jaar verdubbeling van de boetes

Verplicht verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor minimum drie maanden uitspreken en het slagen voor vier examens en onderzoeken om het rijbewijs terug te bekomen.

 • Bij 2e herhaling binnen de 3 jaar na de 2e veroordeling verdubbeling van de boetes

Verplicht verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor minimum zes maanden uitspreken en het slagen voor vier examens en onderzoeken om het rijbewijs terug te bekome,.

 • Bij 3e herhaling (of meer) binnen de 3 jaar verdubbeling van de boetes

Verplicht verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor minimum negen maanden uitspreken en het slagen voor vier examens en onderzoeken om het rijbewijs terug te bekomen.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Een elektrische step: het ideale kerstgeschenk?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  9.4

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.