Alcohol in het verkeer

Alcohol kan uw mobiliteit schaden 

U bent betrapt op het rijden onder invloed van alcohol? Dan dient u er rekening mee te houden de politierechtbank voor lange tijd invloed zal kunnen uitoefenen op uw wagengebruik.

Alcoholslot

 

Ingevolge een recente wetswijziging beschikt de Politierechtbank naast de gevangenisstraf, de geldboete, het rijverbod en het opleggen van herstelexamens thans over een 5e maatregel die kan worden opgelegd, m.n. het alcoholslot.

Onder bepaalde omstandigheden zal de Politierechtbank zelfs verplicht zal zijn om een dergelijk alcoholslot op te leggen.

Of zulks in uw persoonlijke situatie effectief het geval is, hangt enerzijds af van de hoogte van de vastgestelde alcoholintoxicatie. Anderzijds hangt dit af van de aard van de vastgestelde overtreding (alcoholintoxicatie, dronkenschap dan wel wettelijke herhaling).

Verplicht

 

Als algemeen principe is gesteld dat bij een intoxicatie van boven de 0,78 mg/L hetzij 1,80 promille de Politierechtbank verplicht zal zijn om een alcoholslot op te leggen. Dit naast een geldboete en een rijverbod.

Betrapt men u in een periode van 3 jaar na een vorige veroordeling op het rijden onder invloed, van ten minste 0,50 mg/L alcohol, hetzij 1,2 promille?  De Politierechter zal dan verplicht zijn om u een alcoholslot op te leggen. Naast de 4 herstelexamens die eveneens verplicht zijn en een geldboete en een rijverbod van minimum 3 maanden.

In de praktijk zal een dergelijke maatregel betekenen dat u gedurende een periode van 1 tot 3 jaar enkel nog zal mogen rijden met een voertuig indien dit is uitgerust met een alcoholslot.

Bijgevolg zal u uw rijbewijs moeten laten coderen (m.n. ‘mag enkel rijden met een voertuig uitgerust met een alcoholslot’) Ten tweede moet u een alcoholslot in uw voertuig laten installeren. Dit  toestel moet op periodieke tijdstippen uitgelezen worden door de bevoegde diensten.

Tenslotte zal u een omkaderingsprogramma moeten volgen bij VIAS (vroeger beter bekend als het BIVV). Waar de werking van dit alcoholslot toe zal lichten, alsmede de gevaren van rijden onder invloed van alcohol.

Dit alles maakt dat u naast de geldboete moet rekenen op jaarlijkse kostprijs tussen de 2.200 en de 2.500 €. Dit is afhankelijk of het toestel men koopt dan wel leased.

Hoe zulks in de praktijk zal verlopen moet nog worden afwacht, doch het niet naleven van deze verplichting is in geen geval een optie.

Indien u deze verplichting niet zou naleven, stelt u zich immers bloot aan een gerechtelijke vervolging voor de Politierechtbank. De mogelijkheid bestaat dat men U veroordeelt tot een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar, een geldboete van 4.000 tot 16.000 € . Evenals een rijverbod dat minstens even lang is als de periode waarvoor het alcoholslot werd opgelegd.

Maar niet altijd

Feit is wel dat ondanks dat ondanks het stringente kader waarbinnen de Politierechtbank moet optreden er in sommige gevallen toch nog mogelijkheden blijven bestaan om het alcoholslot te vermijden of het toepassingsgebied of de kostprijs ervan te beperken.

Hierbij is het van belang dat u zich tijdig laat bijstaan door een advocatenkantoor met kennis van zaken.  De rechtsbijstandsverzekering dekt in dergelijke gevallen onze tussenkomst indien een dergelijke verzekering door u is afgesloten.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Een elektrische step: het ideale kerstgeschenk?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.