- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Alcohol in het verkeer
Alcohol in het verkeer
Alcohol kan uw mobiliteit schaden
U bent betrapt op het rijden onder invloed van alcohol? Dan dient u er rekening mee te houden de politierechtbank voor lange tijd invloed zal kunnen uitoefenen op uw wagengebruik.
Alcoholslot
Ingevolge een recente wetswijziging beschikt de Politierechtbank naast de gevangenisstraf, de geldboete, het rijverbod en het opleggen van herstelexamens thans over een 5e maatregel die kan worden opgelegd, m.n. het alcoholslot.
Onder bepaalde omstandigheden zal de Politierechtbank zelfs verplicht zal zijn om een dergelijk alcoholslot op te leggen.
Of zulks in uw persoonlijke situatie effectief het geval is, hangt enerzijds af van de hoogte van de vastgestelde alcoholintoxicatie. Anderzijds hangt dit af van de aard van de vastgestelde overtreding (alcoholintoxicatie, dronkenschap dan wel wettelijke herhaling).
Verplicht
Als algemeen principe is gesteld dat bij een intoxicatie van boven de 0,78 mg/L hetzij 1,80 promille de Politierechtbank verplicht zal zijn om een alcoholslot op te leggen. Dit naast een geldboete en een rijverbod.
Betrapt men u in een periode van 3 jaar na een vorige veroordeling op het rijden onder invloed, van ten minste 0,50 mg/L alcohol, hetzij 1,2 promille? De Politierechter zal dan verplicht zijn om u een alcoholslot op te leggen. Naast de 4 herstelexamens die eveneens verplicht zijn en een geldboete en een rijverbod van minimum 3 maanden.
In de praktijk zal een dergelijke maatregel betekenen dat u gedurende een periode van 1 tot 3 jaar enkel nog zal mogen rijden met een voertuig indien dit is uitgerust met een alcoholslot.
Bijgevolg zal u uw rijbewijs moeten laten coderen (m.n. ‘mag enkel rijden met een voertuig uitgerust met een alcoholslot’) Ten tweede moet u een alcoholslot in uw voertuig laten installeren. Dit toestel moet op periodieke tijdstippen uitgelezen worden door de bevoegde diensten.
Tenslotte zal u een omkaderingsprogramma moeten volgen bij VIAS (vroeger beter bekend als het BIVV). Waar de werking van dit alcoholslot toe zal lichten, alsmede de gevaren van rijden onder invloed van alcohol.
Dit alles maakt dat u naast de geldboete moet rekenen op jaarlijkse kostprijs tussen de 2.200 en de 2.500 €. Dit is afhankelijk of het toestel men koopt dan wel leased.
Hoe zulks in de praktijk zal verlopen moet nog worden afwacht, doch het niet naleven van deze verplichting is in geen geval een optie.
Indien u deze verplichting niet zou naleven, stelt u zich immers bloot aan een gerechtelijke vervolging voor de Politierechtbank. De mogelijkheid bestaat dat men U veroordeelt tot een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar, een geldboete van 4.000 tot 16.000 € . Evenals een rijverbod dat minstens even lang is als de periode waarvoor het alcoholslot werd opgelegd.
Maar niet altijd
Feit is wel dat ondanks dat ondanks het stringente kader waarbinnen de Politierechtbank moet optreden er in sommige gevallen toch nog mogelijkheden blijven bestaan om het alcoholslot te vermijden of het toepassingsgebied of de kostprijs ervan te beperken.
Hierbij is het van belang dat u zich tijdig laat bijstaan door een advocatenkantoor met kennis van zaken. De rechtsbijstandsverzekering dekt in dergelijke gevallen onze tussenkomst indien een dergelijke verzekering door u is afgesloten.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.