- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Nieuw Vlaams huurdecreet per 1 januari 2019
Nieuw Vlaams huurdecreet per 1 januari 2019
Vanaf 01.01.2019 vallen alle huurcontracten die in Vlaanderen worden afgesloten voor de huur van een woning die als hoofdverblijfplaats dient of voor een studentenkot onder het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet.
De krachtlijnen van het decreet zijn:
1. WONINGHUUR
1.1 De verhuurder kan een waarborg van 3 maanden huur vragen. De gelden kunnen zoals vroeger worden gestort op een rekening geblokkeerd bij een bank doch ook andere zekerheidsstellingen kunnen. Huurders in financiële moeilijkheden kunnen via het Vlaams Woningfonds mogelijks een renteloze lening voor de huurwaarborg te bekomen.
1.2 Wat betreft huurovereenkomsten van korte duur (min 3 jaar) kan de huurder thans vroegtijdig opzeggen. Dit in achtneming van een opzeggingstermijn van 3 maanden. Hij is dan wel een opzeggingsvergoeding verschuldigd. Anderhalve maand in het eerste jaar, een maand in het tweede jaar en een halve maand in het derde jaar.
1.3 Er is een herziening van de huurprijs mogelijk zo de verhuurder energiebesparende investeringen heeft gedaan. Partijen kunnen dit onderling overeenkomen of de rechter kan een verhoging van de huurprijs kan toestaan als de huurwaarde door deze investeringen 10% hoger ligt dan de normaal geldende huurprijs.
1.4 Het decreet geeft ook uitsluiting rond wie welke kosten en lasten dient te betalen. Thans is er ook een lijst van kleine herstellingen waarvoor de huurder verantwoordelijk is.
1.5 Een brandverzekering wordt verplicht zowel voor huurder als verhuurder.
1.6 Bij verkoop moet de nieuwe eigenaar de bestaande huurovereenkomst respecteren of ze nu al dan niet geregistreerd is.
1.7 Huurders die gehuwd zijn of wettelijk samenwonen worden altijd beiden als officieel huurder beschouwd. Als de partners uit elkaar gaan kunnen ze zelf beslissen wie in de woning blijft. Desgevallend kan de vrederechter hierin beslissen. Bij feitelijke samenwoonst wordt de nieuwe bewoner enkel mits toestemming van de verhuurder medehuurder. Zo één van beiden de woning wenst te verlaten kan deze in eigen naam opzeggen, hij kan ook een nieuwe huurder voorstellen mits akkoord van de verhuurder. Bij problemen is de vrederechter bevoegd.
2. STUDENTENHUISVESTING
2.1 Alle kosten en lasten moeten vervat zitten in de huurprijs.
2.2 De huurwaarborg mag maximaal 2 maanden huur bedragen die dient te worden gestort op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder of op rekening van de verhuurder.
2.3 Een huurovereenkomst kan enkel worden overgedragen of er kan enkel onderverhuurd worden mits schriftelijke toestemming van de verhuurder tenzij de student een stage doet of deelneemt aan een uitwisselingsprogramma.
2.4 De overeenkomst eindigt automatisch en wordt nooit stilzwijgend verlengd.
2.5 De student kan de huurovereenkomst opzeggen voor ze start.Hij is evenwel een opzegvergoeding van 2 maanden verschuldigd als hij dat minder dan 3 maanden voor de aanvang doet. Verder kan het contract worden opgezegd bij stopzetting van de studies of bij overlijden van de ouders mits een opzeggingstermijn van 2 maanden.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.