Wat kost een advocaat?

Het ereloon van de advocaat is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van uw dossier. Bepaalde juridische onderwerpen zijn goed te standaardiseren. Deze bieden we daarom aan tegen een vast tarief. Denk hierbij aan het opstellen van een brief of het maken van een alimentatieberekening. In andere gevallen hebben we te maken met unieke zaken die om maatwerk vragen. De advocaat kosten zijn dan afhankelijk van de werkzaamheden die we moeten verrichten om uw zaak succesvol te behandelen. Vooraf ontvangt u een prijsopgave van uw advocaat, zodat u weet hoe hoog de kosten ongeveer worden.

 • 7 dagen per week bereikbaar voor gratis intake
 • Eerstelijns en tweedelijns rechtshulp
 • Advocaat kosten vooraf inzichtelijk

Advocaat kosten per uur

Wanneer uw zaak complex is, kiest uw advocaat er meestal voor om een vast uurtarief te hanteren. Daarnaast ontvangt de advocaat een vergoeding voor onkosten en gerechtskosten. Denk aan griffierechten, het inschakelen van experten, vergoedingen per geproduceerde pagina tekst of verplaatsingskosten. Deze bijkomende kosten kunnen soms wel oplopen tot zo’n 30% van de factuur.

Erelonen

De werkzaamheden van een advocaat worden beloond met een ereloon. Dit bedrag is voor het leveren van juridisch werk, denk aan het opmaken van een dagvaarding of het geven van juridisch advies. Over het algemeen worden hiervoor geen vaste tarieven gerekend.

De advocaat heeft in grote mate zelf de mogelijkheid om de tarieven vast te stellen. Het is vaak wel mogelijk om op voorhand duidelijke afspraken te maken over de hoogte van het ereloon. Het tarief zal de advocaat bepalen, afhankelijk van de omstandigheden van uw zaak. Daarbij staan uw belang en de grootte van de zaak centraal. Aan de hand daarvan komt u in gezamenlijk overleg tot een passende vergoeding voor de diensten van de advocaat. Vaak zal dit op basis van een uurtarief zijn.

Intakegesprek is altijd gratis bij OmniRecht

De juristen van OmniRecht staan 7 dagen per week voor u klaar. Bel of stuur ons een bericht en u krijgt direct een specialist aan de lijn. Deze hoort uw verhaal aan en helpt u de juiste oplossing te vinden. Onze juridische hulp is onder te verdelen in:

Wilt u weten wat in uw situatie de beste oplossing is? Bel dan geheel vrijblijvend naar 03 808 5229. We geven u graag meer informatie over de prijs van juridisch advies voor uw zaak.

Tijdregistratie advocaat

De advocaat houdt bij hoeveel tijd hij aan uw zaak heeft besteed. In deze tijd kan de advocaat verscheidende werkzaamheden voor u verrichten. Zo kan hij besprekingen voeren met u of de advocaat van de wederpartij, documenten opmaken of procederen. De totale kosten bestaan dan uit het aantal uren maal het uurtarief dat de advocaat hanteert.

Bijkomende kosten

Het is mogelijk dat naast het ereloon ook andere kosten in rekening worden gebracht. Gedacht kan worden aan deurwaarders-, telefoon- of reiskosten. Ook hierover informeert uw advocaat u tijdig om verrassingen te voorkomen.

Vaste prijs werkzaamheden advocaat

Bepaalde zaken zijn te standaardiseren. Dat wil zeggen dat de behandeling van uw zaak overeenkomt met de behandeling van soortgelijke zaken. Hierdoor is het voor de advocaat mogelijk om zijn hulp aan te bieden tegen een vaste prijs. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de berekening van onderhoudsgeld, een consult met een advocaat of advies over de te nemen stappen bij openstaande incasso’s. Blijkt later dat uw zaak toch niet te standaardiseren is, bijvoorbeeld omdat de tegenpartij anders reageert dan verwacht? Dan overlegt uw advocaat de eventuele bijkomende kosten met u voordat hij stappen onderneemt. Zo houdt u inzichtelijk hoeveel de advocaat u kost.

No cure no pay

Het no-cure-no-payprincipe betekent dat u de kosten voor een advocaat alleen betaalt wanneer u de zaak wint. De Belgische Orde van Advocaten verbiedt advocaten echter te werken op basis van no cure no pay. Hiermee wil deze organisatie voorkomen dat advocaten zaken met een lage kans van slagen afwijzen, omdat ze dan minder verdienen. Advocaten werken dus nooit met no cure no pay. Een jurist hoeft niet aan de gedragsregels van de Orde van Advocaten te voldoen en mag daarom wel werken volgens het no-cure-no-payprincipe.

Succesvergoeding

Ook mag een advocaat zijn kosten koppelen aan het resultaat. Bij succes rekent de advocaat een hoger ereloon. Deze advocaten werken dan met een succesvergoeding: de advocaat krijgt een extra bedrag bij een goede afloop.

Vergoeding advocaat kosten door rechtsbijstandverzekering

U hoeft de advocaat kosten niet altijd zelf te betalen. Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering heeft, betaalt uw verzekeraar de kosten. Vertel uw advocaat vooraf of u verzekerd bent voor de kosten van rechtsbijstand.

Pro-deo-advocaat (tweedelijnsbijstand)

Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, is het mogelijk om een pro-deo-advocaat onder de arm te nemen. U hoeft de kosten van uw advocaat dan niet helemaal zelf te betalen, maar u krijgt een vergoeding van de overheid. Dit noemen we ook wel tweedelijnsbijstand. Of u in aanmerking komt voor een pro-deo-advocaat, is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Ook het type zaak speelt een rol. OmniRecht helpt u graag een passende advocaat te vinden.

OmniRecht helpt u verder
 • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom OmniRecht?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.6

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

  Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.