Meer duidelijkheid nodig bij uw vreemdelingenrecht? OmniRecht helpt direct!
Een vreemdeling is volgens de wet iemand die niet beschikt over de Belgische nationaliteit. Het vreemdelingenrecht is een onderdeel van het administratief recht en kan bijvoorbeeld van toepassingen zijn op:
- Gezinshereniging
- Asielaanvragen
- Regularisatie
- Tewerkstelling van buitenlandse arbeiders en studenten
- Kort verblijf
- Uitwijzing
- Inschrijving in het rijksregister
- Verwerving en verlies van de Belgische nationaliteit
Verplicht visum
Inwoners van alle landen buiten de Europese Unie, IJsland, Monaco, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland die langer dan drie maanden in België willen blijven, moeten een visum hebben alvorens ze naar België reizen. De aanvraag moet gebeuren bij de Belgische diplomatieke of consulaire posten in het land waar de visumaanvrager woont.
Buitenlanders te werk stellen
Buitenlandse werknemers mogen niet zonder meer in België aan het werk gaan. Om in België te mogen werken moeten buitenlandse werknemers over een geldige arbeidskaart beschikken. Als Belgische werkgever moet u een arbeidsvergunning en een arbeidskaart aanvragen om een buitenlandse werknemer tewerk te stellen. Die aanvragen gebeuren via de modelformulieren die de gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling ter beschikking stellen. Met die arbeidsvergunning kan de buitenlander die u tewerkstelt een visum aanvragen. Wie buitenlanders tewerkstelt zonder de nodige vergunningen en visa, riskeert zware boetes.
Buitenlandse studenten, stagiairs en au-pairs te werk stellen
Wanneer u studenten van buiten de Europese economische ruimte in dienst wil nemen, moeten zij in het bezit zijn van een arbeidsvergunning. Hetzelfde geldt voor au-pairwerkers en voor stagiairs.
Permanent naar België verhuizen
Mensen die permanent in België willen blijven wonen, hebben na het vervallen van hun visum andere verblijfsdocumenten nodig. Die verblijfsdocumenten moeten ze aanvragen bij de dienst Vreemdelingenzaken van de FOD Binnenlandse Zaken.
Win advies in vooraleer u buitenlanders te werk stelt
Wat ook de reden is waarom u buitenlanders te werk wilt stellen en ongeacht de duur van de tewerkstelling, doet u er goed aan u vooraf degelijk te laten adviseren. Om vreemdelingen tewerk te stellen moeten immers heel wat procedures doorlopen en documenten aangevraagd worden. Die verschillen bovendien afhankelijk van het land van herkomst, duur van het verblijf… Het is daarom belangrijk dat u zich laat bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht.
Reken op OmniRecht
OmniRecht heeft een ruim aanbod van advocaten gespecialiseerd in vreemdelingenrecht. Neem contact op met onze Omnirecht Intakebalie. Dat kan zeven dagen per week 24 uur per dag via het contactformulier op deze website. U kunt ook bellen naar de intakebalie op het nummer 03 808 52 29. Onze juristen van de intakebalie nemen binnen de 12 uur contact met u op en geven eerstelijnsadvies. Als u het nodig acht, spelen zijn uw casus door aan een gespecialiseerde advocaat uit uw regio.
Het grootste advocatenplatform van België
Onze juristen nemen ruim de tijd om uw situatie persoonlijk te bespreken. Indien nodig geven zijn uw casus door aan de beste advocaat voor uw specifieke situatie. Omdat ruim 80 onafhankelijke advocaten en kantoren zijn aangesloten bij OmniRecht, matchen wij uw vraag sowieso met een gespecialiseerde advocaat uit uw regio.
OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 66 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.