Weten wat u kunt verwachten? OmniRecht geeft duidelijkheid over ambtenarenrecht.

Geschillen tussen ambtenaren en hun werkgevers, de overheid dus, vallen niet onder het arbeidsrecht, maar worden geregeld door het ambtenarenrecht.

U kan het ambtenarenrecht aanspreken bij alle geschillen die te maken hebben met uw rechtspositie als ambtenaar, bijvoorbeeld wanneer u niet akkoord gaat met besluiten over:

 • uw benoeming
 • een reorganisatie
 • besluiten over uw functie
 • uw ontslag
 • straffen en sancties

De wetgeving rond uw functioneren als ambtenaar is zeer complex door de bijzondere positie van uw werkgever. Tussenkomsten en procedures in verband met het ambtenarenrecht vereisen een diepgaand inzicht in de materie. Aangepast juridisch advies is hier dus zeker op zijn plaats. Een gespecialiseerde advocaat van het OmniRecht-netwerk kan u door deze ingewikkelde procedures loodsen en zorgt voor oplossingen op uw maat.

Statutair of contractueel?

Uw rechten verschillen wanneer u statutair dan wel contractueel werd aangesteld. De overheid zelf werkte de rechtspositie van een statutaire ambtenaar uit. Contractueel overheidspersoneel aan de andere kant, wordt aangeworven via een arbeidsovereenkomst. Hier zullen de arbeidsvoorwaarden dus door de privésector geregeld worden. Op vlak van werving, tucht, sociale zekerheid en ontslag bestaan er zo nog enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Een advocaat kan u helpen bij oriëntering en juridisch advies.

Ontslag of reorganisatie?

Om uiteenlopende redenen kan u als ambtenaar uw ontslag krijgen. Ook kan u overgeplaatst worden naar een andere overheidsinstelling. Wil u uw ontslag of overplaatsing aanvechten? Dat kan. Met de hulp van een gespecialiseerde advocaat kan u de juiste documenten opstellen om bezwaar in te stellen.

OmniRecht helpt

Om uw rechten als ambtenaar op de best mogelijke manier te verdedigen, staan de advocaten van OmniRecht voor u klaar. Met hun expertise en ruime ervaring zien ze geen enkel detail over het hoofd dat uw zaak zou kunnen dienen.

Twijfel niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze OmniRecht Intakebalie voor eerstelijnsadvies via het contactformulier in de rechterkolom.

Dringende hulp nodig? Bel ons tijdens de kantooruren op het nummer 03 808 5229.

OmniRecht is het grootste platform in België van zelfstandige en onafhankelijke advocaten. Ruim 64 vormen samen het OmniRecht Advocatenplatform.

OmniRecht helpt u verder
 • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom OmniRecht?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   9.4

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

  Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.