Wanneer heeft u een advocaat nodig?

Of u een advocaat nodig hebt hangt volledig af van de situatie waarin u zich bevindt. Toch is het in veel juridische conflicten aan te raden om advies of hulp in te winnen van een advocaat. De meeste mensen zijn immers nog nooit in aanraking gekomen met het gerecht en hebben dus geen idee hoe juridische procedures moeten gestart worden. Daarnaast kunnen bepaalde zaken hoge boetes of zelfs een gevangenisstraf tot gevolg hebben. De expertise van een advocaat biedt uitkomst, hij kan de situatie namelijk beter uitleggen aan de rechter.

Is een advocaat verplicht?

Als principe geldt dat u niet verplicht bent een advocaat te raadplegen. U mag ook zelf voor uw verdediging instaan. In de meeste dossiers is de bijstand van een advocaat evenwel heel nuttig bij de voorbereiding van uw verdediging.

Denk hierbij aan zaken in het familierecht of civiele procedures die niet via de Vrederechter lopen. Ook in specifieke zaken, bijvoorbeeld een faillissement of het starten van een kort geding, is het raadzaam een advocaat onder de arm nemen. Een advocaat checkt of alles via de regels verloopt en bereidt samen met u de rechtszitting voor.

In de praktijk zien we dat veel mensen bij de Vrederechter of voor de Politierechtbank zelf hun dossier proberen te bepleiten. Toch is het ook voor deze procedures aan te raden.

Standaarddocumenten

Een aanmaningsbrief, ontslagbrief, concurrentiebeding of een ingebrekestelling : gaat het alleen om het opstellen van een document, dan heeft u niet altijd de uitgebreide hulp van een advocaat nodig. Veel standaarddocumenten kunt u via andere betrouwbare juridische kanalen aanschaffen.

OmniRecht helpt u verder
 • Stap 1: Bel of bericht onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom OmniRecht?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

   Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.7

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

  Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.