Ontslag op staande voet

Bij een ontslag op staande voet moet de werkgever zich aan bepaalde wettelijke voorwaarden houden. Er moet bijvoorbeeld een dringende reden zijn om een werknemer per direct te mogen ontslaan. Wanneer de werkgever niet aan de regels voldoet, kan de medewerker het besluit aanvechten. De gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten van OmniRecht adviseren werknemers en werkgevers en helpen u graag bij het oplossen van het ontstane arbeidsconflict:

  • Gratis intake met een jurist
  • Elke dag bereikbaar voor juridisch advies
  • Direct hulp bij ontslag op staande voet
 
 

Tips voor werknemers bij ontslag op staande voet

Het is verstandig de hulp van een juridisch specialist in te schakelen als u op staande voet bent ontslagen. Hij kan het ontslag op staande voet voor u aanvechten of een regeling treffen. Hieronder vindt u een aantal handige tips bij ontslag op staande voet.

Onderteken geen documenten

Soms vraagt de werkgever u om een document te ondertekenen waarop staat dat u akkoord gaat met het ontslag. Als u dit ondertekent, heeft u geen recht meer op een uitkering. Neem dit document daarom mee naar huis en vraag advies aan een specialist op het gebied van arbeidsrecht. Een arbeidsrecht advocaat adviseert u graag bij ontslag op staande voet.

Laat u informeren door een ervaren juridisch specialist

Na het ontslag op staande voet is het zaak zo snel mogelijk uw situatie te bekijken om te zien wat de juridische vervolgstappen zijn. De juristen van OmniRecht zoeken uit of u het ontslag kunt aanvechten. Wanneer het ontslag wel terecht is, is het vaak mogelijk om een regeling voor u te treffen. Het is dus altijd verstandig u te laten bijstaan door een juridisch specialist.

 
 

Vraag niet meteen een WW-uitkering aan

Ontslag op staande voet betekent dat u per direct geen inkomsten meer ontvangt van uw werkgever. Wanneer het ontslag aan uzelf te wijten is, vervalt uw recht op een werkloosheidsuitkering. Bij een onterecht ontslag is het daarom belangrijk dat u niet direct een WW-uitkering aanvraagt bij het UWV. U zult het ontvangen bedrag dan moeten terugbetalen. Bel eerst een van onze juristen voor een gratis intakegesprek. OmniRecht bekijkt uw situatie en onderzoekt of het mogelijk is om uw recht op WW veilig te stellen.

Vecht het ontslag aan

Wanneer u op staande voet bent ontslagen, moet u uw werkgever direct schriftelijk laten weten dat u protest aantekent tegen het ontslag. Geef schriftelijk aan dat u niet akkoord gaat met het ontslag en de opgegeven reden. Deel uw werkgever mee dat u werkzaamheden wilt blijven uitvoeren voor hem en dat de werkgever het salaris door moet betalen. Geef ten slotte bij uw werkgever aan dat u binnen twee maanden na het ontslag een procedure tegen hem aanspant als hij het ontslag op staande voet niet intrekt. OmniRecht kan u bijstaan bij de juridische vervolgstappen.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Na een ontslag op staande voet kunt u onderhandelen met uw werkgever. Vaak is het namelijk voor beide partijen voordeliger om het ontslag om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. U komt bijvoorbeeld in aanmerking voor een ontslagvergoeding. OmniRecht helpt u graag om te onderhandelen met uw werkgever.

Verzoekschriftprocedure

Wanneer uw werkgever het ontslag op staande voet niet intrekt, kunt u via een verzoekschriftprocedure het ontslag door een rechter op rechtsgeldigheid laten toetsen. Wanneer het niet rechtsgeldig wordt bevonden, zal de rechter een uitspraak doen over de vervolgstappen.

 
 

Tips voor werkgevers: een werknemer op staande voet ontslaan

Een werkgever moet enkele zaken in acht nemen wanneer hij een werknemer op staande voet wil ontslaan. Er zijn een aantal tips die bruikbaar zijn in deze situatie:

Geen redenen stapelen

Stapel geen redenen. Het ontslag is idealiter gebaseerd op een enkele misdraging, niet op een combinatie van misdragingen. Valt er namelijk één reden weg, dan valt de grond voor het ontslag op staande voet weg. Terwijl dit op basis van de grootste misdraging, de sterkste reden, wellicht wel geldig was geweest.

Schriftelijk waarschuwen

Het ontslag op staande voet blijft eerder als maatregel overeind wanneer een medewerker al eens gewaarschuwd is. Zorg ervoor dat u waarschuwingen altijd schriftelijk aan uw medewerkers geeft. Zo staat een later ontslag juridisch sterker, omdat u een eerdere waarschuwing kunt aantonen.

Persoonlijke omstandigheden meewegen

Neem de persoonlijke omstandigheden van de medewerker mee in uw besluit. Een rechter doet dat namelijk ook. Daarmee laat u zien dat u een sociale werkgever bent. Natuurlijk moet u hierbij wel redelijk blijven, zware misdragingen hoeft u niet te accepteren.

Zorg voor bewijs

De bewijslast ligt bij de werkgever. Dat betekent dat u in staat moet zijn om te bewijzen dat uw werknemer onacceptabel gedrag heeft vertoond. Bewaar relevante brieven of e-mails en eerdere schriftelijke waarschuwingen.

Goede reden voor ontslag

Een werkgever mag een medewerker nooit zomaar ontslag op staande voet geven. Hij moet aan een drietal voorwaarden voldoen: er is een dringende reden nodig, de werknemer krijgt per direct ontslag en de werkgever vertelt direct wat de reden van het ontslag is.

Voorbeelden van dringende redenen zijn bijvoorbeeld:

  • het weigeren van werk
  • stelen of verduisteren van eigendommen van de werkgever
  • een collega bedreigen of mishandelen
  • misleiding van de werkgever
  • onder invloed zijn van alcohol of drugs onder werktijd

Geen opzegtermijn bij ontslag op staande voet

Bij ontslag op staande voet moet de werkgever de werknemer per direct ontslaan. Er is dus geen opzegtermijn bij ontslag op staande voet. Ook mag de werkgever niet wachten met het mededelen van het ontslag.

Dringende reden direct duidelijk maken

Een werkgever moet direct duidelijk maken waarom de medewerker ontslagen wordt (de dringende reden). Een juridisch specialist zoekt uit of een werkgever een geldige reden voor het ontslag aanvoert en helpt u met het indienen van een verweer.

Twijfel over het ontslag?

Heeft u een medewerker op staande voet ontslagen en twijfelt u nu of dit terecht was? Laat u dan adviseren door een juridisch specialist.

Contact

Zijn er onduidelijkheden over het ontslag op staande voet, de rechtsgeldigheid of de juridische stappen die u kunt nemen? Neem dan gerust contact met ons op via 03 808 5229 of het contactformulier.

Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook 's avonds en in het weekend
  • OmniRecht kwaliteitslabel

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in België

    Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    9.7

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.