Vaststellingsovereenkomst

Beslissen u en uw werkgever samen dat u het dienstverband wilt beëindigen, dan stelt u een vaststellingsovereenkomst op. Hierin vermeldt u de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld over de datum van het ontslag en de hoogte van de ontslagvergoeding. Onderteken de vaststellingsovereenkomst nooit direct, maar schakel een juridisch specialist in. Het is vrijwel altijd mogelijk om te onderhandelen over de voorwaarden.

 • Eerste adviesgesprek gratis
 • Wij onderhandelen voor u met uw werkgever
 • Direct een passende arbeidsrecht advocaat

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

De vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst is een document waarin werknemer en werkgever afspraken vastleggen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Een werkgever kan u ook ontslaan zonder zo’n overeenkomst, maar dan heeft hij toestemming nodig van de rechter. Voor beide partijen is het daarom vaak gemakkelijker en voordeliger om een vaststellingsovereenkomst op te stellen.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Als uw werkgever voorstelt om uw dienstverband te beëindigen en u gaat hiermee akkoord, dan is er sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Uw werkgever stelt in dit geval een vaststellingsovereenkomst op. Maar let op: onderteken het document nooit direct. Er is namelijk altijd ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden van het ontslag.

Onderhandelen met uw werkgever

Een werkgever zal nooit meteen met het uiterste bod komen. Er is altijd onderhandelingsruimte: zo kunt u bijvoorbeeld een hogere ontslagvergoeding krijgen of behoudt u uw recht op de werkloosheidsuitkering. OmniRecht helpt u graag om een goede ontslagregeling te treffen. Onze ervaren arbeidsrecht advocaten zijn bedreven in het onderhandelen over ontslagen en weten zo voor u de beste afspraken te maken.

Ontslagvergoeding

Een belangrijk onderdeel van de vaststellingsovereenkomst is de ontslagvergoeding. Dit is niet hetzelfde als de transitievergoeding.

 • Een werkgever is verplicht om u bij ontslag een transitievergoeding te geven. Dit moet de overstap naar een nieuwe baan voor u makkelijker maken. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om hier recht op te hebben. Het bedrag berekenen we op basis van vastgestelde regels. Deze wettelijk vastgestelde vergoeding dient vaak als ondergrens voor de ontslagvergoeding.
 • Een ontslagvergoeding is niet verplicht en er zijn geen regels voor de berekening, maar u kunt hier altijd over onderhandelen. Met een ontslagvergoeding maakt uw werkgever het voor u aantrekkelijker om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen en het dienstverband vrijwillig te beëindigen.

Bel OmniRecht voor een gratis intakegesprek en advies. Wij kiezen vervolgens een jurist of advocaat die voor u onderhandelt met uw werkgever en de uiteindelijke vaststellingovereenkomst controleert.

Controle vaststellingsovereenkomst

Uiteraard kunt u de onderhandelingen met uw werkgever ook zelf voor uw rekening nemen. Om er toch voor te zorgen dat u geen enkel risico loopt, controleren onze specialisten de vaststellingsovereenkomst voordat u deze ondertekent. Zo weet u zeker dat het contract juridisch gezien klopt en dat er geen verborgen risico’s zijn.

Wat staat er in de vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst staan de volgende zaken:

 • Naam en adres van werknemer en werkgever
 • Dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden plaatsvindt
 • Einddatum van het arbeidscontract
 • Reden van de beëindiging van het dienstverband
 • Ontslagvergoeding of transitievergoeding
 • Eindafrekening van salaris en vakantiegeld
 • Afronding van werkzaamheden
 • Eventuele vrijstelling van werkzaamheden
 • Bedenktijd werknemer
 • Eventuele inlevering bedrijfseigendommen
 • Vergoeding van kosten voor rechtsbijstand
 • Eventueel getuigschrift van uw werkgever
 • Geheimhouding van vertrouwelijke bedrijfsinformatie

Wilt u controleren of uw vaststellingsovereenkomst aan de eisen voldoet en compleet is? Bel dan 03 808 5229.

Recht op werkloosheidsuitkering

Als uw werkgever u ontslaat, heeft u over het algemeen recht op een werkloosheidsuitkering. Ondertekent u een vaststellingsovereenkomst, dan verwerpt u dit recht soms. Daarom raden we u aan om altijd een betrouwbare arbeidsrecht advocaat in te schakelen bij ontslag. Deze controleert of het contract voldoet aan de eisen en stelt uw recht op de C4-uitkering veilig. Enkele zaken die u moet vermelden in de overeenkomst zijn:

 • Het initiatief voor het beëindigen van het dienstverband komt van de werkgever
 • Er is geen dringende reden (ontslag op staande voet)
 • U hanteert de opzegtermijn die geldt voor de werkgever

Vaststellingsovereenkomst als u ziek of zwanger bent

Bij ziekte is het niet verstandig om een beëindigingsovereenkomst aan te gaan, omdat u dan uw recht op C4- of ziektewetuitkering kunt verliezen. Bent u zwanger, dan is het mogelijk om een vaststellingsovereenkomst te tekenen en toch uw recht op een werkloosheidsuitkering te behouden. Heeft uw werkgever u een contract voorgelegd voor het beëindigen van uw dienstverband? Bel dan 03 808 5229 om de risico’s te bespreken en de overeenkomst te laten controleren.

14 dagen bedenktijd

Wilt u toch van de beëindiging van het dienstverband afzien? Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst heeft u nog 14 dagen bedenktijd. In deze periode kunt u de afspraken zonder opgave van redenen herroepen. Zo maakt u het ontslag ongedaan. Wel dient u in deze situatie nieuwe afspraken te maken met uw werkgever over het al dan niet beëindigen van het arbeidscontract.

Contact opnemen

Voor meer informatie over een vaststellingsovereenkomst neemt u contact op met OmniRecht. U kunt ons 7 dagen per week bellen op 03 808 5229. Wij voorzien u graag van juridisch advies.

OmniRecht is het grootste netwerk in België van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 80 advocaten vormen samen het OmniRecht Advocatennetwerk.

OmniRecht helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
03 808 5229
Stel uw vraag via WhatsApp
0468 59 20 89

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen


Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.


Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.