Wat bij dopingcontrole als amateursporter?

14.03.2018

Midden december 2017 kwam in de media dat 4-voudig Tour de France-winnaar Chris FROOME een afwijkende dopingtest heeft afgelegd tijdens de voorbije Vuelta (die hij trouwens ook won). In de urine van Froome werd een te hoge concentratie aan Salbutamol aangetroffen. Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma. Volgens Froome leed hij die bewuste dag aan acute astma en werd zijn dosis Salbutamol daarom verhoogd. Hij ontkent echter iets verkeerds te hebben gedaan.

 

Stel: u hebt astma en u bent lid van een fitnessclub, waar u wekelijks werkt aan het in vorm houden van uw lichaam. Of u fietst bij een amateurploeg. Om uw astma onder controle te houden, puft u dagelijks net als Chris Froome een hoeveelheid Salbutamol. Plots krijgt u echter ook last van acute astma en u puft wat meer dan anders.

Net op die dag komt een dopingcontroleur van NADO VLAANDEREN van u een plasje afnemen in uw fitnessclub of na een criterium. Enkele weken later krijgt u een bericht in de bus dat u een afwijkende dopingtest hebt afgelegd en dat men een te hoge concentratie aan Salbutamol in uw urine aantrof…

U schrikt uiteraard van deze brief en wenst te weten wat u te wachten staat. In dat geval neemt u best meteen contact op met een advocaat gespecialiseerd in Sportrecht.

Elitesporter of niet-elitesporter

 

Het is vooreerst belangrijk om aan te duiden of u kan worden gecatalogeerd als elitesporter of niet-elitesporter. Het onderscheid tussen beiden is van belang. In dit concrete geval is duidelijk dat u niet-elitesporter bent. U beoefent fitness of fietst op een bescheiden niveau.

Zowel voor elitesporters als niet-elitesporters is de meeste medicatie tegen astma in principe toegelaten. Voor Salbutamol is geen voorafgaande TTN (Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak) nodig indien men het gebruikt via inhalatie en in therapeutische dosis. U dient het gebruik ervan wel te melden vooraf bij de dopingcontrole.

De controlerende antidopingorganisatie zal nagaan of de gevonden concentratie in de urine kan kloppen met het vermelde therapeutisch gebruik.
Indien dit niet zo is, dan verschuift de bewijslast naar u. Dan zal u moeten bewijzen dat u Salbutamol in therapeutische hoeveelheden ingenomen heeft via inhalatie. In dat geval is er geen enkel probleem en kan geen sprake zijn van een dopingovertreding.

Natuurlijk, u bent Chris Froome niet. U hebt al zeker geen team achter u staan zoals het kapitaalkrachtige Team Sky. Het zal dus aartsmoeilijk zijn om wetenschappelijk aan te tonen dat u wel degelijk via inhalatie en in therapeutische dosis Salbutamol hebt ingenomen.

Indien u dit inderdaad niet kan aantonen, dan hebt u in principe wel een dopingovertreding begaan.

 

De bevoegde dopingrechtbank zal u daarvoor berechten. Deze legt u een disciplinaire sanctie op die bestaat uit een verbod om gedurende een bepaalde periode aan sportactiviteiten deel te nemen. En/of het betalen van een administratieve geldboete en/of de betaling van de procedurekosten.

De disciplinaire sanctie die u zal worden opgelegd is afhankelijk van diverse factoren. Zo zal het van belang zijn of het al dan niet uw eerste dopingovertreding betreft, u de inbreuk al dan niet opzettelijk hebt gepleegd, uw medewerking, etc…

Bij Van Eeckhoutte & Braeye Advocaten helpen wij u om de disciplinaire sanctie in dit geval zo veel mogelijk te beperken en passen wij de concrete situatie toe op de rechtsregels. Indien nodig begeleiden we u naar de bevoegde dopingrechtbank en pleiten daar voor uw zaak.

Wanneer u een sanctie wordt opgelegd, leggen wij u verder uit wat dit voor u concreet betekent en wat de eventuele beroepsmogelijkheden zijn.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Het straffen van de persoon én zijn vennootschap: samen uit, samen thuis?

30.08.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom OmniRecht?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. OmniRecht voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt OmniRecht volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook 's avonds en in het weekend
 • OmniRecht kwaliteitslabel

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in België

  Het grootste juridische platform van België met 80 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De OmniRecht-formule heeft ervoor gezorgd dat we in enkele jaren zijn uitgegroeid tot het grootste en meest vooruitstrevende advocatenplatform van het land.

Inmiddels hebben ruim 80 advocaten en 35 kantoren uit Vlaanderen en Brussel zich bij OmniRecht aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende er van te verzekeren dat de beloftes worden nagekomen, hebben we het OmniRecht Kwaliteitslabel in het leven geroepen. Ons hoofdkantoor is te vinden in Antwerpen, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.